Annons

Izettle-grundaren om nya ägaren: “De har inte bett mig att lämna än”

Jacob de Geer är fortfarande baserad i Stockholm, men besöker Silicon Valley med jämna mellanrum.
Jacob de Geer är fortfarande baserad i Stockholm, men besöker Silicon Valley med jämna mellanrum. Foto: Amanda Lindgren (Di).
Snart ett och ett halvt år har gått sedan betaljätten Paypal köpte svenska Izettle i en rekordaffär, men bolagens förhållande är fortfarande trevande. Izettles medgrundare och vd Jacob de Geer är på plats i Silicon Valley för att mejsla ut detaljerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Höstsolen gassar i San Jose, Kalifornien, där Paypal har sitt högkvarter. Jacob de Geer minglar med bolagets regionchefer under några av trädkronorna som är strategiskt utplacerade för att skydda mot solen på betaljättens campus. 

Det har gått snart ett och ett halvt år sedan Paypal köpte det svenska betalbolaget Izettle för hisnande 19,2 miljarder kronor. En dubbelt så hög värdering jämfört med det Jacob de Geer och medgrundaren Magnus Nilsson siktade att gå på börsen med bara dagar senare. 

”De har inte bett mig att lämna än”, säger Jacob de Geer skämtsamt, om sin vd-roll på Izettle.

Han skjuter ner uppgifterna om att han har en inlåsningsklausul i och med uppköpet, med att säga att visst finns det incitament för honom att stanna som för alla andra.

”Jag tycker fortfarande att mitt jobb är väldigt roligt och vår plan var ju inte att sälja. Det känns som att vi bara har börjat vår resa”, säger Jacob de Geer. 

Läs också: Paypal: Izettle får fria tyglar 

Han menar att han varken såg en börsnotering eller ett uppköp på horisonten när de startade Izettle 2010. Men att han nu ska få förverkliga drömmarna grundarna har haft sedan resan började för snart tio år sedan. 

”Paypal har 20 miljoner handlare och många av dem är på våra marknader. Det är som att sätta hela vår organisation på steroider”, säger han.

Det känns dock som att de båda bolagen fortfarande är på smekmånad. På Izettle har det tuffat på ungefär som vanligt. Också för att man väntat på att den brittiska konkurrensmyndigheten ska säga sitt om uppköpet och godkännandet kom i mitten av juni i år.

Jacob de Geer är vag om hur Izettles verksamhet kommer att integreras i jättens organisation, eller så vet han inte helt enkelt. Han kan heller inte säga något om vilka investeringar Paypal kommer att göra i bolaget, mer än att Izettle kommer att anställa fler.

”Det är det vi pratar om när jag är här nu, planerna och strategin för nästkommande år, och vi har inte mejslat ut alla detaljer än. Men helt klart är att man inte spenderar den här typen av pengar på ett bolag som man inte har för avsikt att satsa på”, säger han.

De har inte bett mig att lämna än.

Kontoret i Stockholm är Paypals andra största hubb ute i världen och man vill göra det till ett ”center of excellence”. 

”Helt plötsligt kan vi ge våra anställda möjligheten att bli en del av något större. Vi har till exempel 20 personer i dag som jobbar med data och analys. Här på huvudkontoret är det 350 personer och jobbar med petabyte (ett mått för data som motsvarar en miljon gigabyte, reds. anm.) av data varje dag”, säger Jacob de Geer. 

Paypals närhet till de andra techjättarna i Silicon Valley är en annan fördel han ser.

”För oss på Izettle är det betydligt svårare att höra av oss till bolag som Google och Facebook, än när man har en vd (Paypals vd Dan Schulman, reds.anm) som har regelbunden kontakt med vd:arna där”, säger Jacob de Geer.

Läs också: Pär-Jörgen Pärson: Izettle var på nära att dö flera gånger

Han har själv hittills bara besökt högkvarteret i San Jose några gånger och behövs i Stockholm, säger han. Men det kändes rätt från början när han träffade Paypals ledningsgrupp. Bolagens visioner överlappar, nämligen den att hjälpa småföretag. 

”Det är inte så lätt för småföretag trots att de står för i snitt 40 procent av BNP”, säger Jacob de Geer. 

När Paypals vd Dan Schulman gör ett framträdande för gruppen av journalister som besöker bolagets campus den här dagen har han samma budskap.

”Vi kan använda våra egna algoritmer för att ge lån på ett ansvarsfullt sätt till småföretag. De är ryggraden i vår ekonomi”, säger Dan Schulman.

Paypals vd Dan Schulman pratar inför en grupp internationella journalister på bolagets högkvarter i San Jose, Kalifornien.
Paypals vd Dan Schulman pratar inför en grupp internationella journalister på bolagets högkvarter i San Jose, Kalifornien.

Izettle, liksom Paypal, ger ut företagslån till småföretag. Ofta till dem som har fått nej från den mer traditionella bankvärlden. Izettle har erbjudit produkten sedan 2015, medan Paypal lanserade den ett par år tidigare. Det finns mycket att lära, menar Jacob de Geer.

Paypal har också en betaldosa för små och medelstora företag, liknande den flaggskeppsprodukt som har lagt grunden för Izettles framgångar. Den finns främst på den amerikanska marknaden, men även i Storbritannien där Izettle har en stor kundgrupp. 

Michael Champlin, chef för Paypals innovationscenter, visar upp Izettles betaldosa (till vänster) och Paypals motsvarighet Here.
Michael Champlin, chef för Paypals innovationscenter, visar upp Izettles betaldosa (till vänster) och Paypals motsvarighet Here.

Vilken dosa som vinner på den viktiga engelska marknaden beror på bolagets strategi, men än så länge kommer båda att finnas där även om tekniken och funktionerna bakom kommer att integreras. Sedan finns det självklart konkurrenter på flera marknader, som Silicon Valley-bolaget Square.

Hur det går för Izettle ekonomiskt är inget Jacob de Geer kan kommentera, mer än det som har kommit fram tidigare om att omsättningen ökade med 50 procent i fjol. Angående den stora förlusten på 424 miljoner kronor i Europa, som var 80 procent högre än under 2017, svarar han att Izettle kommer fortsätta att investera men specificerar inte i vad.

Läs mer: Izettle gör brakförlust efter miljardaffären

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer