Annons

Izettle-grundarna blir it-miljardärer på affären

Izettles Magnus Nilsson och Jacob de Geer.
Izettles Magnus Nilsson och Jacob de Geer. Foto: Press
Izettles Jacob de Geer och Magnus Nilsson blir miljardärer när amerikanska Paypal köper bolaget de grundade 2010. Även de svenska riskkapitalbolagen Creandum och Northzone tjänar storkovan, liksom flera internationella investerare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det blev ingen börsnotering för svenska Izettle. Och det ser ut att ha passat ägarna utomordentligt bra. Amerikanska betaljätten Paypal dök nämligen upp i sista stund med ett erbjudande värt 19,2 miljarder kronor. Det kan jämföras med ett tilltänkt börsvärde på 10 till 12 miljarder.

Om affären genomförs enligt plan till hösten blir Izettles grundare Jacob de Geer och Magnus Nilsson därmed it-miljardärer över en natt.

Med en ägarandel på 8,2 procent kammar styrelseordföranden och medgrundaren Magnus Nilsson hem runt 1,6 miljarder kronor på affären. Kompanjonen och vd:n Jacob de Geer äger 7,3 procent av aktierna, vilket gör hans andel värd cirka 1,4 miljarder kronor.

”Vi är så klart väldigt glada, men som grundare kan värdet på ens eget bolag inte mätas i pengar. Anledningen till att vi säljer är inte att vår resa tar slut. Tvärtom, det här innebär bara en underbar nystart”, säger Jacob de Geer.

Även en rad riskapitalbolag tjänar storkovan på försäljningen. De två största ägarna är de bägge brittiska firmorna Index Ventures och Zouk Growth. De äger mellan 11 till 12 procent vardera av bolaget, enligt uppgifter till Di Digital. Poster som bör vara värda drygt 2,2 miljarder kronor styck. Även delägarna Intel och Greylock Partners kammar hem summor i miljardklassen. 

Läs mer: Paypal-chefen: Därför köper vi Izettle 

Största svenska externa investerare är Creandum som, enligt uppgift till Di Digital, kammar hem cirka en miljard kronor på affären. De var med och investerade redan vid bolagets så kallade A-runda 2011, ihop med Index Ventures.

Vi har byggt företaget med hjälp av tidiga såddinvesterare som trodde på oss när vi inte hade någonting

Många har varit skeptiska till Izettles stora förluster på en marknad med många lönsamma och snabbväxande konkurrenter, men Creandums partner Johan Brenner pekar på att det är Izettles helhetslösning som nu gjort bolaget så värdefullt. 

"Tillväxtbolag är ofta missförstådda. Izettle har haft förluster, men levererat stark tillväxt på en marknad med 25 miljoner småföretagare. Med knappt en miljon användare har man bara skrapat på ytan. Har man rätt grundare kan man exekvera bättre än alla andra”, säger Johan Brenner.

Läs mer: Izettles väg från betaldosa på loppisar till miljardaffär med amerikansk betaljätte 

Northzone blev delägare först i samband med nästa kapitalrunda, B-rundan, 2012. De plockar hem cirka 850 miljoner kronor på affären. Partnern Pär-Jörgen Pärson tror att Izettle även hade kunnat lyckas genom att börsnoteras och växa som självständigt bolag.

”Men Paypal är unikt i att vara ett gigantiskt betalbolag med en startupmentalitet. Ingen europeisk aktör skulle uppskatta Izettle på samma sätt, samtidigt som det finns många tekniska och geografiska synergier. Paypal ser ju Izettle som ett nytt affärsområde som ska ledas av Jacob de Geer”, säger Pär-Jörgen Pärson.

Den statliga pensionsförvaltaren Fjärde AP-fonden gör också en kanonaffär. Så sent som i december köpte man en 2,2 procentig ägarandel i bolaget, som nu fördubblas i värde till drygt 400 Mkr. 

Utöver de tyngre investerarna kammar en rad privatpersoner, som var tidiga med att investera i Izettle, hem stora summor. Ett exempel är it-entreprenören Hjalmar Winbladh, i dag partner på EQT Ventures. Han kan räkna hem ungefär 100 Mkr i samband med affären. En annan lyckosam investerare är Håkan Roos, som också uppges casha hem hundratals miljoner kronor på affären.

”Vi har byggt företaget med hjälp av tidiga såddinvesterare som trodde på oss när vi inte hade någonting, tillsammans med fantastiska riskkapitalister som delat vår vision. Utan dem hade inget varit möjligt. Förhoppningsvis är alla lika glada och nöjda som jag, eftersom beslutet att sälja var enhälligt”, säger Jacob de Geer.

Läs mer: Ministern om Izettle-affären: "Det vore tråkigt om de lämnar Sverige" 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer