Hoppa till innehållet

Izettle lånar 440 miljoner – öppnar för att sälja bolaget

Utöver den färska nyemissionen tar Izettle in 440 miljoner i lånefinansiering. En ny finanschef är ombord och vd Jacob de Geer utesluter inte att fintechbolaget blir köpt – eller går till börsen.

Jacob de Geer är Izettles vd och ena grundare. Foto: Jesper Frisk
Jacob de Geer är Izettles vd och ena grundare. Foto: Jesper Frisk

På tisdagen kunde Di Digital rapportera att svenska Izettle (NTL), som erbjuder småföretagare finansiella tjänster, hade tagit in drygt 130 miljoner kronor i kapital av befintliga och nya ägare.

Läs även: Izettle tar in kapital – värderas till 4,3 miljarder

Då ville bolaget inte kommentera uppgifterna, men nu berättar vd:n Jacob de Geer om finansieringen i en intervju med Di Digital. I själva verket uppgick rundan till totalt 570 Mkr, varav 440 Mkr är i form av lånefinansiering från amerikanska Victory Park Capital.

”Det finns många skäl till varför man vill ta in lånefinansiering. I och med vår tjänst Izettle advance ger vi förskott på framtida betalningar. Vi började finansiera det här på vår egen balansräkning men i och med att tillväxten var så otroligt kraftig så konstaterade vi att det inte var hållbart. Då var lånefinansiering en intressant väg”, säger Jacob de Geer.

Sedan starten 2010 har Izettle gått från att ha enbart fokusera på en betallösning till att erbjuda sina kunder ett flertal andra tjänster. 

”Nu ser vi oss inte längre som enbart en betaltjänst utan en one-stop-shop för företag”, säger Jacob de Geer.

Läs även: Nu ska iZettle bli ett låneföretag – så här funkar det 

Bland annat erbjuder Izettle i dag sina kunder affärssystem, ett molnbaserat kassasystem, en analystjänst för försäljning och numera även mindre lån. 

”Nu kan vi med den realtidsdata som vi har göra en helt annan riskbedömning på våra kunder. Och jag tror att vi kommer att fortsätta ta fram nya tjänster, både för småföretagare men även för de bolag som befinner sig en kategori högre upp i värdekedjan. Det är så vi bygger vår tjänst.”

Utan tillväxt hade vi inte fått in nytt kapital.

Izettle, som sammanlagt har tagit in närmare 2 miljarder kronor i externt kapital, såg sin omsättning stiga med dryga 80 procent 2015 till 348 Mkr. Jacob de Geer vill inte precisera tillväxttakten under 2016 men uppger att Izettle växer med 1 000 nya småföretagare per dag. 

Läs även: Izettle dras med 300 miljoner i förluster 

Samtidigt dras bolaget med stora förluster. Under 2015 gick bolaget back 295 Mkr. Izettles värdering är i dag 4,3 miljarder kronor, vilket endast är något högre än under den senaste kapitalrundan för 18 månader sedan.

Jacob de Geer kommenterar inte resultatet för 2016 men säger att omsättningen har ökat.

”Ja, annars hade vi inte fått in nytt kapital. Vårt fokus för 2016 var stark tillväxt och det är det vi har levererat på. Det ser väldigt lovande ut innan vi har stängt böckerna”, säger Jacob de Geer.

I samband med finansieringen uppger Izettle att de utser Maria Hedengren som finanschef för att leda förberedelserna med de processer och finansieringsplaner som krävs för bolagets nästa fas. Enligt Jacob de Geer finns det tre möjliga vägar att gå. 

”Det ena är att fortsätta som vi gör och ta in ytterligare kapital. Det andra är att förbereda bolaget för en börsnotering. Det tredje alternativet är något som vi ser ute i Europa och i världen och det är en konsolidering av den här typen av företag.”

Hur ställer du dig till möjligheten att bli uppköpt?

”Det är verkligen inte vår ambition utan det är att bygga Izettle till en ny typ av finansiell tjänsteaktör under de närmaste tio åren. Jag har ingen längtan efter att merga med någon annan, men sen är det ju så att 1+1 ibland blir 3.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera