Annons

Izettle lånar nära 300 miljoner – ska utveckla AI-tjänster

Jacob de Geer är vd för Izettle.
Jacob de Geer är vd för Izettle. Foto: Jesper Frisk
Izettle lånar 286 miljoner kronor av Europeiska Investeringsbanken, EIB. Pengarna är öronmärkta för att utveckla Izettles erbjudande till små bolag med hjälp av maskinlärning. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Börskandidaten Izettle (NTL), som hittills har tagit in 1,9 miljarder kronor i riskkapital, lyfter nu in ytterligare 30 miljoner euro, motsvarande 286 miljoner kronor, i lånefinansiering.

Pengarna kommer från Europeiska Investeringsbanken, EIB, och ska delas ut under de närmaste tre åren. De ska hjälpa Izettle utveckla tjänster till små- och medelstora företag. 

”Det här lånet är något som EIB är stolt över. Det vittnar om EIB: s pågående insatser för att förbättra tillgången till finansiering för europeiska medelstora företag. Izettle är ett ungt och innovativt företag som hjälper till att digitalisera vår ekonomi och förbättrar affärs- och kostnadsstrukturer för miljontals butiksägare”, säger EIB:s vice president och Finlands förra statsminister Alexander Stubb i ett meddelande.

Izettle är ett av Sveriges högst värderade techbolag. I januari uppgick bolagsvärdet till över 4 miljarder kronor i samband med en nyemission.

Läs även: Izettle minskar förlusten inför potentiell börsnotering 

EIB:s kapital är öronmärkt till fyra affärsområden. Förutom utveckling av nästa generations betalningsinfrastruktur och handelsprocesser ska Izettle även använda pengarna för att se över hur bolaget kan använda sig av artificiell intelligens och maskininlärning i sina tjänster.

”Vi är stolta över att få den här stämpeln av godkännande av EIB. Det är ett erbjudande som vi inte kan tacka nej till. Det kommer att tillåta oss att accelerera vår tillväxt och fortsätta att minska underläget för små bolag, och ge dem tillgång till verktyg för att tävla med de stora bolagen”, säger Jacob de Geer, Izettles grundare, i ett meddelande.

Izettle planerar en börsnotering som kan ske så tidigt som andra kvartalet 2018, enligt uppgift till Breakit.

Bolaget, som har tagit in kapital från bland annat Northzone, Creandum och Greylock Partners, ökade i fjol sin omsättning till 643 Mkr medan förlusterna krympte till 228 Mkr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies