Annons

Izettle lanserar ny tjänst – lovar lönsamhet i år

Izettles vd och grundare Jacob de Geer. Foto: Jesper Frisk.
Izettles vd och grundare Jacob de Geer. Foto: Jesper Frisk.
Betalbolaget Izettle lanserar en ny tjänst som låter småföretagare skicka fakturor gratis via bolagets app. Samtidigt uppger vd Jacob de Geer att Izettle ska bli lönsamt på månadsbasis redan under andra halvåret i år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Izettle fortsätter att bygga vidare på det erbjudande som utgår ifrån bolagets mobila kortdosa. Under tisdagen rullar man ut fakureringstjänsten ”Izettle Invoice” i Sverige. Tjänsten låter kunder som rörmokare, servicetekniker och hantverkare att, utan extra kostnad, skicka fakturor direkt via appen. Izettle håller koll på inkommande betalningar och skickar ut påminnelser om inbetalningarna är sena.

“Hälften av svenska småföretagare lägger i snitt 42 procent av sin arbetstid på administrering och fakturering. Vi vill hjälpa dem att få betalt och fokusera på tillväxt istället”, säger Jacob de Geer, grundare och vd på Izettle.

Vi står fast vid målsättningen om breakeven under tredje eller fjärde kvartalet i år.

Tjänsten, som delvis utmanar startupbolaget Billogram, är det senaste exemplet på Izettles mål att bli en ”one stop shop” för mindre företag.

Läs mer: Så högt värderas fakturatjänsten Billogram

Izettle erbjuder redan:

  • Mobila dosor och tillbehör för kortbetalningar.
  • Digitala kassasystem, bland annat via förvärvet av skotska bolaget Intelligent Pos.
  • Förskottskrediter via tjänsten Izettle Advance.

Men det behövs nya affärsområden om Izettle ska lyckas bli ett stort och lönsamt bolag på sikt. Under 2015, det senaste verksamhetsåret med officiella siffror, uppgick förlusten till hela 295 Mkr, eller 85 procent av omsättningen. Totalt har Izettle ansamlat förluster på 786 miljoner kronor under de första verksamhetsåren 2010-2015.

Även under 2016 blir det röda siffror för bolaget. Men vd Jacob de Geer betonar att bolaget ska ha positivt rörelseresultat på månadsbasis någon gång under andra halvåret i år.

”Vi står fast vid målsättningen om breakeven under tredje eller fjärde kvartalet i år”, säger han.

För ett par veckor sedan stod det klart att Izettle tagit in ytterligare 570 Mkr. Av dessa bestod 130 Mkr av riskkapital från befintligare ägare som Northzone, Creandum och Index Ventures.

Läs mer: Izettle lånar 440 miljoner – öppnar för att sälja bolaget

Investeringen värderar bolaget till 4,3 miljarder kronor, i linje med värderingen i augusti 2015. Vidare innebär den att Jacob de Geer och hans medgrundare Magnus Nilsson nu äger mindre än 20 procent av bolaget.

Jag upplever ett stort samförstånd mellan bolaget och ägarna.

Resterande 440 Mkr kom in i form av lånefinansiering från amerikanska Victory Park Capital som ska användas för Izettles kredittjänst.

”Vår kredittjänst är ju i själva verket ett förskott till företagare. Den fungerar eftersom vi har löpande koll på exakt kur mycket våra kunder tar in i betalningar”, säger Jacob de Geer.

Han menar att Izettles väg mot lönsamhet måste bli allt tydligare de kommande året, i takt med att bolaget gör sig redo för en eventuell börsnotering. Det är något som ägarna kräver, men som även ledningen skriver under på, enligt honom.

”Jag upplever ett stort samförstånd mellan bolaget och ägarna”, säger Jacob de Geer.

Läs mer: Chefsavhoppen fortsätter på Izettle

För att lyckas måste Izettle fortsätta växa bortom sina höga fasta kostnader. Vidare måste man hitta nya intäktsströmmar.

”Ett möjligt exempel är factoring, det vill säga indrivning av fakturor”, säger Jacob de Geer.

En sådan tjänst skulle även förklara hur man kan få lönsamhet i den nya gratistjänsten Izettle Invoice.

Andra tilläggstjänster som enligt Jacob de Geer skulle kunna skapa nya intäkter är försäkringar, lån och bokföring.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies