Annons

Izettle tar in upp till 400 miljoner – värderas till 8 miljarder

Fintechbolaget Izettles vd Jacob De Geer.
Fintechbolaget Izettles vd Jacob De Geer. Foto: Evelina Carborn
Izettle tar in upp till 400 miljoner kronor i nytt kapital till en värdering på 8 miljarder kronor. Det uppger källor med kännedom om den senaste kapitalrundan som kan vara den sista före bolagets planerade börsnotering 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Izettle tar in upp till 40 miljoner euro, motsvarande cirka 400 miljoner kronor, i en ny kapitalrunda. Det uppger flera insatta källor för Di Digital.

Investeringen fördubblar nästan fintechbolagets värdering till 8 miljarder kronor. Därmed tar Izettle ett jättekliv mot att nå den värdering på 10 miljarder kronor som bolaget tros kunna få vid en notering under 2018.

Senast bolaget gjorde en större nyemission, om 600 Mkr i juli 2015, var det till en värdering om 4,3 miljarder. Bolaget har sedan dess gjort mindre nyemissioner till samma villkor.

En källa med kännedom om bolagets planer säger att pengarna ska användas till att driva en accelererad tillväxtplan där målet är att både öka marknadsandelen och bredda produktutbudet.

Dessutom har man tagit in lånefinansiering, omkring 450 Mkr från amerikanska Victory Park Capital i början av året för att finansiera Izettle Advance, en finansieringstjänst som ger affärsidkare förskott på framtida försäljning. I september meddelade Izettle också att man får låna 300 Mkr från den europeiska investeringsbanken EIB över tre år för forskning och utveckling.

Läs även: Izettle lånar nära 300 miljoner – ska utveckla AI-tjänster 

Di Digital har inte fått några uppgifter om hur mycket av kapitalet som kommer från existerande respektiva nya investerare, men den här gången har Izettle även sonderat intresset hos stora svenska pensionsfondförvaltare. 

Det är oklart om några av institutionerna har nappat, men det skulle i så fall ge bolaget en viktig kvalitetsstämpel inför en börsnotering och är något av en ny trend. På senare tid har svenska institutioner köpt in sig i onoterade bolag som Volvo Cars, Spotify och Anticimex.

Förra året ökade Izettles intäkter med 60 procent till 641 Mkr samtidigt som förlusten på rörelsenivå krympte till 238 miljoner från 259 året före. Men tillväxten var inte gratis.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var negativt med 264 Mkr förra året, en liten ökning jämfört med året före.

Läs även: Spotify bromsar in – kan skjuta på börsdebuten 

Att Izettle lyckas närma sig 10 miljarder kronor i värdering kan ses som ett styrketecken för bolaget. Att locka till sig pensionsförvaltare som investerare vore ytterligare en fjäder i hatten och ett kvitto på den svenska fintechsektorns framgångar efter flera uppmärksammade affärer i år.

I juli sålde riskkapitalbolaget Nordic Capital betaltjänstbolaget Bambora till franska Ingenico för 15 miljarder kronor. Samtidigt köpte riskkapitalbolaget Permira in sig i Klarna. Permira köpte 10 procent av Klarna till en värdering om drygt 20 miljarder kronor.

Så sent som i förra veckan gick Nordea, Nordens största bank, ut med att man bildat en särskild enhet för att satsa på startups i sektorn, Nordea Ventures.

Lyssna på Startup Stories: Jacob de Geer: ”Klart man hellre vill ha roliga rubriker” 

Izettle är för allmänheten mest känt för sin mobila dosa som låter småföretagare ta emot kortbetalningar och som lanserades 2011. Sedan dess har bolaget utvidgat sin verksamhet till affärssystem och finansieringstjänster och erbjuder exempelvis sina kunder mjukvarutjänster för kassaregister och kundrelationshantering (CRM). 

Izettle har avböjt att kommentera Di Digitals uppgifter.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer