Annons

Izettles grundare: Personaloptioner är löntagarfonder

Izettles grundare och vd Jacob De Geer.
Izettles grundare och vd Jacob De Geer. Foto: Jesper Frisk
Fintech-företaget Izettles vd och grundare Jacob De Geer stämmer in i kritiken mot Moderaternas förslag till optionsbeskattning. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Igår kunde Di Digital rapportera om Moderaternas förslag i den brännheta frågan om hur personaloptioner ska beskattas i Sverige. 

Regeringens förslag till ny lagstiftning på området har fått utstå tuff kritik, bland annat för att det inte omfattar större företag, som till exempel Spotify och Klarna. Företagen menar att mer förmånliga regler för personaloptioner är avgörande för att locka attraktiva talanger till jobb i Sverige. 

Nu visar det sig att inte heller förslaget i Moderaternas skuggbudget omfattar större arbetsgivare, vilket Di Digital kunde rapportera om under tisdagen.

Beskedet fick Spotifys medgrundare Martin Lorentzon att gå i taket. 

"Inkompetent", skrev han på Twitter under tisdagen.

Även Izettles grundare Jacob De Geer kritiserar nu förslaget öppet.

"Vem disruptar politiker?", skriver han undrande på Twitter.

I en intervju med sajten Breakit utvecklar han sina tankar. 

”Ett optionsprogram som skapar grunden till att man kan dela med sig av sina företag, det borde vara drömmen oavsett om man är sosse eller moderat. Det är ju nästan löntagarfonder, att alla får vara med i bolagen”, säger Jacob De Geer till Breakit.

Resonemanget påminner om det som Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski, Skype- och Atomicogrundaren Niklas Zennström och Truecallers Alan Mamedi förde i en intervju med Di Digital från i somras. 

”Jag tror inte vi får regeringspartiet att gå med på det här förrän de förstår att det här är en chans för dem att äntligen få införa löntagarfonder. Det är den vinkeln vi måste ta”, sa Sebastian Siemiatkowski då, en poäng som Jacob De Geer alltså tycks ha tagit åt sig.

”Det är bara se till att det kommer på plats, istället för att älta fram och tillbaka kring om det är rättvist att någon tjänar en krona mer här eller där”, fortsätter Jacob De Geer. 

Löntagarfonder var ett politiskt initiativ som genomfördes år 1982. Syftet var att öka arbetstagarnas inflytande över det privata näringslivet genom att företagen delade med sig av vinster via särskilda "löntagarfonder". Initiativet, som var mycket kontroversiellt, skrotades av den borgerliga regeringen år 1991. 

Läs även:

Foto:

Stor intervju: Sveriges tyngsta startup-profiler: Personaloptioner är en socialistisk idé

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer