Hoppa till innehållet

Izettles rekordhöga värdering: 10 miljarder vid noteringen

Izettle ökar omsättningen rejält och siktar på en värdering på minst 10 miljarder kronor i samband med börsnoteringen före sommaren. Redan omkring 8 maj kan bolaget gå ut med en avsiktsförklaring. Det uppger källor för Di Digital. 

Izettles vd och medgrundare Jacob de Geer.
Izettles vd och medgrundare Jacob de Geer.

Fintechbolaget Izettle siktar på en värdering på omkring 10 miljarder kronor eller mer i sin stundande börsintroduktion. Detta efter att ha växt med cirka 50 procent 2017. Izettle har nu nått en omsättning på nära en miljard kronor med minskande förluster i förhållande till intäkterna, enligt uppgifter till Di Digital. 

I februari uppgav källor för Di Digital att Izettle skulle noteras före sommaren. Di Digitals källor uppger nu att bolaget avser att offentliggöra börsplanen omkring den 8 maj. Bolaget avböjer att kommentera.

Izettles notering, om den blir av, blir historisk på flera sätt. Den blir den största hittills av ett svenskt techbolag på Stockholmsbörsen, sedan Spotify valt att noteras i New York. Det vore också unikt med en så pass hög värdering av ett tillväxtbolag som fortfarande gör stora förluster. I USA är sådana noteringar dock vanliga, och utländska aktörer väntas snappa upp en stor del av erbjudandet. 

“Värderingen kommer att drivas av internationella investerare som älskar den här sektorn”, säger en källa med kunskap om noteringsprocessen.

Läs mer: Izettle börsnoteras före sommaren 

Källan tror att en värdering på 10 miljarder kronor går att nå utan problem. Källan menar också att framgångarna för Spotify i börsdebuten kan bidra till ökat intresset för Izettle bland nordiska investerare. 

I slutet av förra året köpte Fjärde AP-fonden in sig i Izettle i en nyemission som värderade bolaget till omkring 8 miljarder kronor. Därefter har Första AP-fonden och AMF köpt på sig befintliga aktier. 

Erbjudandet kommer enligt källorna bestå av ungefär lika delar nya och befintliga aktier där Izettle planerar en nyemission på omkring 1,5 till 2 miljarder kronor för att finansiera fortsatt tillväxt, så troligen kommer aktier för maximalt cirka 4 miljarder kronor att säljas. Den siffran skulle göra Izettle till en av de större svenska noteringarna de senaste åren.

Läs mer: Pensionsjättar blir nya storägare i Izettle 

Värdet på betalningarna som Izettle hanterade 2017 ökade snabbare än omsättningen, med omkring 60 procent till drygt 34 miljarder kronor, enligt en källa som tillägger att nettoomsättningen steg till 966 miljoner kronor, från 641 året före.

Transaktionsvolymerna är en viktig indikator på lönsamheten på lång sikt. Izettles kundrelation börjar med betalningar, där bolaget tar provision på varje kortköp. Men allteftersom kunderna använder mer och mer av bolagets tjänster och mjukvara utöver kortbetalningslösningen ökar intäkterna per kund och därmed förbättras lönsamheten. Den bilden är tydligast i Sverige, där bolaget funnits längst. 

Förhoppningen är att investerare ska se förbi nuvarande förluster och vilja satsa på att Izettle kan nå liknande framgångar internationellt som i Sverige.

Izettles förluster var enligt källorna på ungefär samma nivå som 2016 i absoluta tal, vilket skulle motsvara cirka 238 Mkr. I förhållande till omsättningen stärktes resultatet dock rejält för bolaget. Enligt en av källorna har bolaget indikerat en årlig tillväxt på omkring 40 procent på medellång sikt, i vad som verkar vara en något försiktig guidning med tanke på ökningstakten föregående år.

Läs mer: Izettles grundare Jacob de Geer: ”Klart man hellre vill ha roliga rubriker” 

På årsstämman förrförra veckan klubbade ägarna igenom en del formalia, som att ändra bolagsformen från privat till publik och ge styrelsen rätt att ge ut nya aktier utan företrädesrätt för befintliga ägare vid en börsnotering, enligt kallelsen som Di Digital sett. 

Utöver den mobila betaldosa som Izettle lanserade 2011 erbjuder bolaget småföretagare en plattform för att förenkla affärerna, såsom mjukvara för kassaregister, fakturering och kundrelationshantering. Dessutom erbjuder man finansiering baserad på förskott på förväntad försäljning hos kunden. Izettle finns i tolv länder, utöver Europa även i Mexiko och Brasilien.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera