Annons

Jack Ma till Di: ”Vi ska inte ha handelskrig – vi ska ha 60 miljoner företag”

Jack Ma vill att småföretagen ska blomstra.
Jack Ma vill att småföretagen ska blomstra. Foto: TT
Alibabas grundare Jack Ma ändrar inte sina resplaner för att träffa Donald Trump som anlänt till toppmötet i Davos. ”Jag reser härifrån”, säger han till Di Digital på plats.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Davos) Jack Ma är nöjd med årets Världsekonomiska forum i Davos. Han har medverkat i flera paneler, bland annat en om hur små företag ska kunna dra nytta av e-handel.

"Vi ska inte ha handelskrig. Och vi ska inte ha en världshandel som domineras av en handfull företag. Vi ska ha 60 miljoner företag. Det är framtiden", säger Jack Ma.

Alibaba har ett börsvärde på knappt 4 000 miljarder kronor. Kärnaffären ligger i e-handeln, som både små och stora företag bedriver via Alibabas plattform.

Att tongångarna om konjunkturen från näringslivet och andra bedömare är så optimistiskt, IMF räknar med en tillväxt på 3,9 procent både i år och nästa år, tar han med ro.

”Som alltid ser man bra saker och dåliga saker här. Min syn är att om det sker mycket dåligt är det kanske en möjlighet. Om det sker mycket som är positivt, kanske något dåligt kommer”, säger han till Di Digital.

Vissa oroar sig för AI, andra älskar AI

Så då kanske något dåligt händer, många är väldigt optimistiska här?

”Det finns många olika åsikter här, tycker jag. Vissa oroar sig för AI, andra älskar AI. Davos är en väldigt mångsidig tillställning”, säger Jack Ma.

Han ändrar inte sina resplaner för att träffa USA:s president Donald Trump som anlände till Davos först på torsdagen.

”Nej jag reser härifrån i kväll”, säger han.

Läs mer: Alibaba öppnar för serverhallar i Sverige 

Till Davos kommer han för att lära, säger han. Han har deltagit bland annat i en diskussion om hur småföretag ska kunna dra större fördelar av e-handel.

Börje Ekholm jobbar hårt

När Di träffar honom är det tillsammans med Investors ordförande Jacob Wallenberg. Jack Ma är mycket nöjd med det arbete som Ericssons vd, och Investors tidigare vd Börje Ekholm, gör i Alibabas styrelse försäkrar han.

”Han är alltid bra och jobbar hårt”, säger Jack Ma.

Jack Ma hälsar på Jacob Wallenberg i Davos.
Jack Ma hälsar på Jacob Wallenberg i Davos. Foto: Anna Ekelund

Investor var med i de två första finansieringsrundorna av Alibaba när det startade 1999 och ägde 6 procent av aktierna. Aktierna såldes 2004 för att stärka balansräkningen och rensa bland investeringarna inom Investor Growth Capital, IGC, där Börje Ekholm var chef innan han blev vd för Investor.

Inte oväntat är det något som Jacob Wallenberg beklagar.

”Det kan man säga”, säger han.

Jack Ma berättar också att han planerar att resa till Europa i sommar – främst en nöjesresa – och Jacob Wallenberg har bjudit in Alibabagrundaren till Sverige.

Läs mer: Alibaba gör hemlig investering i svensk-kinesisk dejtingapp 

Podd: ”Lär av Alibaba – innan det är försent” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer