Hoppa till innehållet

Jack Mas betaljätte vill nå värdering om 2 200 miljarder kronor på börsen

Jack Mas kinesiska betaljätte Ant Group – som knoppades av från Alibaba 2011 – ska snart listas i Hongkong och Shanghai. Värderingen har höjts till 2 200 miljarder kronor i den största börsnoteringen någonsin.

Alibabas grundare Jack Ma och Ant Groups tjänst Alipay.
Alibabas grundare Jack Ma och Ant Groups tjänst Alipay.Foto: TT.

Betalbolaget Ant Group knoppades av 2011 från entreprenören Jack Mas kinesiska e-handelsgigant Alibaba – som fortfarande äger 33 procent av aktierna i bolaget.

Ant Group står bland annat bakom betalsystemet och den digitala plånboken Alipay, som hundratals miljoner användare i Kina och som lanserades på Alibabas plattform år 2004. 

Bolag ska dubbelnoteras i Honkgong och Shanghai. Nu har Ant Group höjt målet för hur mycket pengar som ska tas in i samband med börsintroduktionen, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Från att tidigare ha siktat på minst 30 miljarder dollar till en värdering av 225 miljarder dollar, har Ant nu höjt ribban till minst 35 miljarder dollar och en värdering på runt 250 miljarder dollar. 

Värderingen motsvarar knappt 2 200 miljarder svenska kronor, vilket skulle göra Ants börsintroduktion till historiens största. 

Ant Group har tidigare meddelat att såväl kortjättarna Visa och Mastercard som lokala banker bör vara oroliga över deras globala framfart. I Kina strider Ant Group främst mot Tencent, ett av världens största teknikkonglomerat.

Utöver Alibaba finns den amerikanska fondjätten Blackrock och Sinapore-baserade Temasek på Ant Groups ägarlista.

I våras stod det klart att Ant Group köpt cirka 1 procent av aktierna i det svenska betal- och kreditföretaget Klarna.

Exakt när Ant Group siktar på att genomföra noteringen är ännu okänt, men det mesta tyder på att det kommer ske under oktober.

(Di Digital/Finwire)

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera