Annons

Jack Mas gigant Ant Group tar in drygt 300 miljarder i noteringen

Alibaba och Ant Group har grundats av Jack Ma, en av världens rikaste personer.
Alibaba och Ant Group har grundats av Jack Ma, en av världens rikaste personer. Foto: Greg Beadle
Betalbolaget Ant Group tog in totalt 34,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 300 miljarder kronor, i sin notering på Shanghai- och Hongkongbörsen. Det blir den största börsintroduktionen någonsin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Teckningskursen i noteringen landade på 68,8 yuan i Shanghai och 80 hongkongdollar i Hongkong. 

Totalt kommer Ant Group värderas till omkring 313 miljarder dollar i samband med noteringen, med det nya kapitalet inräknat.

Därmed blir börsintroduktionen världshistoriens största någonsin. Ant Group trumfar det tidigare rekordet som saudiska oljebolaget Saudi Aramco innehade efter att ha börsnoterats förra året. 

Inget svenskt börsbolag kommer ens i närheten av värderingen på det kinesiska fintechbolaget. Astra Zeneca, som är störst av bolagen i OMXS30, värderas till 137 miljarder dollar.

Intresset för noteringen var massivt och erbjudandet, som var riktat mot institutionella investerare i Shanghai, övertecknades med 284 gånger. 

Första handelsdag i Hongkong blir den 5 november. 

Ant Group knoppades av 2011 från entreprenören Jack Mas kinesiska e-handelsgigant Alibaba – som fortfarande äger 33 procent av aktierna i bolaget.

Bolaget står bland annat bakom betalsystemet och den digitala plånboken Alipay, som har hundratals miljoner användare i Kina och lanserades på Alibabas plattform år 2004. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer