Annons

Jackpott för svensk säkerhets-trio – säljer av för 100 miljoner

Pointsharps vd och medgrundare Niklas Brask.
Pointsharps vd och medgrundare Niklas Brask. Foto: Press.
Trion Niklas Brask, Robert Berglund och Nils-Erik Berglund säljer merparten av sitt it-säkerhetsbolag Pointsharp – som hjälper företag med säkra inloggningar. Prislappen landar på runt 100 miljoner kronor, enligt Di:s uppgifter, när riskkapitalbolaget Main Capital köper in sig.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska it-säkerhetsbolaget Pointsharp grundades 2006. Affärsidén är att hjälpa företagskunder med säkra inloggningar till datorer och andra enheter, till exempel genom att den enskilda användaren autentiserar sig i flera steg.

”Vi erbjuder säkra inloggningar på flera olika sätt utefter kundernas önskemål. Det mest populära är att medarbetarna får identifiera sig genom en tjänst i telefonen, ungefär som mobilt bank-id”, säger vd:n Niklas Brask.

Pointsharp har i dagsläget runt 220 företag, myndigheter och organisationer på kundlistan. Det handlar om både svenska och europeiska storbolag som Volvo, NCC, Skandia och Audi.

I fjol omsatte Pointsharp 28 miljoner kronor och noterade en vinst om 9 Mkr på sista raden. Men coronapandemin har kraftigt ökat efterfrågan av deras tjänst, berättar Niklas Brask.

”Företagen såg tidigare distansarbete som en kostnad, det var få förunnat för några anställda i organisationen. I dag ser man det som en investering som gör verksamheten effektivare och snabbare. Det har skett en enorm omsvängning på marknaden under 2020”, säger han.

Nu väljer de tre huvudägarna Niklas Brask, Robert Berglund och Nils-Erik Berglund – som alla varit med sedan starten – att sälja en majoritet av bolaget till det nederländska riskkapitalbolaget Main Capital. 

Exakt hur stor andel som Main Capital köper är hemligt och parterna vill heller inte kommentera de finansiella villkoren i transaktionen. Men enligt uppgift till Di landar prislappen på ungefär 100 Mkr.

”Vi har drivit företaget i 15 år, varit genomgående lönsamma och växt med våra kunder. Nu vill vi ta hjälp att expandera Pointsharp, både på bredden och till nya marknader. Vi har blivit uppvaktade av många olika investerare genom åren, men det var först när vi träffade Main Capital som vi fick känslan av att ha hittat helt rätt partner”, säger han.

Main Capital är ett riskkapitalbolag med huvudkontor i Amsterdam som förvaltar runt 1 miljard euro. De har specialiserat sig på investeringar i mjukvarubolag, men Pointsharp blir deras första investering inom just it-säkerhet.

De tre grundarna blir kvar som minoritetsägare.

”Vi kommer arbeta kvar på bolaget och kvarstå som aktiva ägare. Det var ett av villkoren vi hade i affären – vi ville hitta någon partner att fortsätta resan tillsammans med”, säger han.

Det som skiljer Pointsharp mot konkurrenterna på marknaden, enligt vd:n Niklas Brask, är att deras produkt inte kräver integration mot amerikanska jättar som Amazon Web Services, Google och Microsoft.

Genom giganternas populära molntjänster kan företag lägga ut sin it-drift på entreprenad, genom att dra nytta deras datacenter runtom i världen. På plattformen kan företagen sedan bygga, distribuera och anpassa olika appar, webbplatser och digitala tjänster.

”Men en större organisation, som har många olika system och höga krav på säkerhet, vill ibland inte låta medarbetarna validera sin identitet genom tredjeparter som Google och Microsoft. De måste ha kontroll på det själv. Vi har till exempel många kunder inom försvarsindustrin, finansvärlden och myndighetssektorn – som bygger merparten av sina tjänster i egen miljö”, säger Niklas Brask.

Läs mer: Säkerhetsbolaget Covr Security fyller kassan – närmar sig ”globalt mobilt bank-id” 

Läs mer: EQT-bolag köper svensk it-utmanare för 300 miljoner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer