Annons

Jane Waleruds lösning för att hitta nästa Klarna

Jane Walerud.
Jane Walerud. Foto: Jonathan Bylars
Stockholm är, efter London, Europas hetaste stad för nystartade bolag inom finansteknik. Nu startar inkubatorn Sting och affärsängeln Jane Walerud ett program för att hitta nästa stjärnskott.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jane Walerud är en av Sveriges mest välkända affärsänglar. Hon var den första att externa investeraren i betalbolaget Klarna och investerade tidigt i börsnoterade Tobii.

Nu är hon på jakt efter nästa stora företagsidé inom finansteknik. Jane Walerud är en av ledarna när inkubatorn Sting i höst startar programmet Sting Startup Fintech. Just nu söker de 12 till 15 team med företagsidéer inom finansområdet. 

"Vi vill att det ska vara idéer som löser ett stort kundproblem. Sen är det bra med personer som tidigare arbetat, eller haft insikt i, det problem som de vill lösa", säger Fredrik Rosengren, affärscoach på Sting. 

Bolagen som antas till programmet kommer under hösten att få arbeta med sina idéer på kvällsseminarier tillsammans med Fredrik Rosengren och Jane Walerud. Tanken är att entreprenörerna snabbt ska få en känsla för om de är något på spåren eller inte. 

"Deltagarna kommer att kunna ta ett välgrundat beslut om deras affärsidé håller, innan de behöver säga upp sig från jobbet. Sting har dessutom kontakter med de som finansierar den första svåra tiden i bolagsbyggandet", säger Jane Walerud.

Läs mer: Den svenska internetsektorns mäktigaste investerare

Programmet sponsras av SEB, Mastercard, Klarna, Stockholms Handelskammare och NFT Ventures. Ett bolag kommer att stå som vinnare efter en final i december. Men Fredrik Rosegren betonar att själva tävlingsmomentet inte är särskilt viktigt.

"Tävlingsmomenetet är en krydda för att deltagarna ska lägga i en högre växel men målet är inte att få fram ett lyckat bolag utan att vaska fram så många nya bolag som möjligt", säger han.

Finansteknik har blivit ett av de absolut hetaste områdena för tidiga investeringar i Sverige. Näst efter London är Stockholm den stad som blivit Europas fintech-centrum. Något som Fredrik Rosengren ser som en logisk fortsättning på en lång tradition.

"Det är många fina bolag som har plogat banan som Klarna och Izettle men också tidigare bolag som OMX", säger han.  

Läs mer: Miljarderna flödar in i fintech

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer