Annons

Japansk visionär ska köpa framtiden med 900 miljarder

Masayoshi Son, grundare av jätten Softbank.
Masayoshi Son, grundare av jätten Softbank. Foto: Shizuo Kambayashi
HONGKONG Den japanska miljardären Masayoshi Son har blivit teknik- och investeringsvärdens hetaste namn med sin enorma Vision Fund. Men frågan är om hans fond kan leverera avkastning på sina vilda investeringar. Målet är att skapa ett virtuellt Silicon Valley.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Masayoshi Son är kanske inte ett namn som klingar bekant i alla stugor, men bland investerare och teknikstartups i Asien och i Silicon Valley har han på kort tid blivit något av en legendar. Den 61-årige japanska miljardären och grundare av konglomeratet Softbank Group lanserade härom året världens största fond för investeringar i teknikbolag – Vision Fund. Med drygt 900 miljarder kronor i kassan – fyra gånger mer än vad något riskkapitalbolag någonsin tagit in i en enskild fond – har Vision Fund kallats för världens mäktigaste investerare.

”Företag måste ha längre livscykel än människor. Jag vill bygga en företagsgrupp som kommer fortsätta att växa under åtminstone 300 år”, har den karismatiske japanskkoreanska affärsmannen sagt - ett av hans många bevingade citat.

Ambitionerna är bombastiska och kritiker hävdar att bolagen drunknar i kapital, vilket blåser upp värderingsbubbla. Portföljen är ett sammelsurium av ett 30-tal bolag utan tydliga synergier – från amerikanska kontorskollektivet Wework och taxifirman Uber till den indiska e-handelsplattformen Flipkart och kinesiska Sencetime, verksamt inom artificiell intelligens, AI.

Skeptiker tvivlar också på att fonden någonsin kommer att kunna leverera utlovad återbäring till sina investerare, som förutom Softbank inkluderar bland andra Saudiarabiens kronprins Muhammad bin Salman, it-jätten Apple, kontraktstillverkaren Foxconn och flera japanska banker.

Men Masayoshi Son – kallad Masa – har heller aldrig stuckit under stol med att affärer eller innovation är svårt. Flera gånger under sin karriär har han varit nere för räkning.

Redan under sina studier vid University of California använde Son sina teknikkunskaper för uppfinningar som han sökte patent på. Ett av patenten sålde han till elektronikföretaget Sharp för 9 miljoner kronor. Han flyttade tillbaka till Japan och 1981 startade han Softbank, som distribuerade mjukvara. Till en början hade han ett minimalt kontor och två deltidsanställda. En morgon ställde sig Son på två äppellådor och proklamerade med hög stämma sin ambition att bli störst i världen.

”De tappade hakan, och måste tyckt jag var galen. De sa upp sig båda två”, berättade Son i intervjun med Harvard Business Review från 1992.

Läs mer: Tidsfråga innan Vision kommer till Sverige 

Men affärerna började rasa in, mycket beroende på Sons oortodoxa affärsstil. Successivt under åren expanderade han till nya verksamheter, från media till telekom och elektronikkomponenter, och bolaget värdering steg. År 2000 rankades han under en kort period som världens rikaste man. Hans förmögenhet växte med svindlande 90 miljoner kronor per dag, enligt egen utsago. Men så sprack it-bubblan och nästan över en natt förlorade Son 99 procent av sin förmögenhet. Det som höll honom vid liv rent finansiellt var en tidig investering i det kinesiska e-handelsbolaget Alibaba som han kunde ha som säkerhet i återuppbyggandet av sitt imperium. I dag rankas han av Forbes som världens 39:e rikaste med 205 miljarder kronor på fickan. Samtidigt är Softbank ett av världens största bolag med marknadsvärde på cirka 970 miljarder kronor.

Med Vision Fund lägger han nu i ytterligare en växel. Även om fonden ofta kritiseras för att skjuta hejvilt åt alla möjliga håll säger Son att det finns långsiktiga synergier. 

”Det kanske ser ut som att det finns varken rim eller reson och att jag bara gör orelaterade investeringar. Men det finns en gemensam nämnare. Det är AI. AI är på väg att bli Big Bang. Alla sektorer kommer att omdefinieras”, sa Son vid ett investerarmöte i Tokyo i augusti.

”Den som kontrollerar artificiell intelligens kontrollerar framtiden.”

 Den traditionella modellen för riskkapitalbolag är att en fond investerar i ett stort antal bolag och hoppas att ett eller två ska bli jackpott. Men Sons ambition är att alla portföljbolag ska leva i symbios som en stor familj och hjälpa varandra till framgång. Son säger att han vill skapa ”ett virtuellt Silicon Valley inom Softbank”. Bedömare säger att Vision Fund blivit ett alternativ till börsnotering. Fondens hjärta är brittiska chip- och mjukvaruutvecklaren Arm Holdings, vars teknologi Son tror kommer bli instrumental i alla branscher.

Miljardären Stephen Schwarzman, en av grundarna av investmentbanken Blackstone, sa nyligen till Financial Times att Masayoshi Son målar om hela världskartan för teknikinvesteringar.

”Ingen har tidigare något liknande i samma storlek. Det är utan motstycke, men möter också en efterfrågan på marknaden”, säger han.

Under andra kvartalet ökade Softbanks vinst med 49 procent till 57 miljarder kronor. Vinstrusningen var bland annat resultatet av Vision Funds första avyttring, indiska Flipkart. Vision Fund har hittills investerat mindre än hälften av kapitalet, men redan planerar Masayoshi Son att lansera en ny fond, Vision Fund 2. När hans kritiker säger att han återigen tar sig vatten över huvudet tar Son ofta till sitt speciella vapen – citat av mästaren Yoda från filmen Stjärnornas Krig:

”Lyssna till ’the Force’”, sa han under ett investeringsmöte nyligen. ”Tänk inte, bara känn.”

Länk till grafik
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer