Annons

Jättefonden gav vd:n just dubblad lön – nu sparkas 15 procent

Masayoshi Son, vd och grundare till Softbank.
Masayoshi Son, vd och grundare till Softbank. Foto: Lee Jin-man
Den japanska techinvesteraren Softbanks fond Vision Fund rapporterade nyligen en rekordförlust. Nu får 15 procent av personalstyrkan gå.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Japanska Masayoshi Sons finanskonglomerat Softbank rapporterade i maj en årlig förlust på 13 miljarder dollar, motsvarande drygt 126 miljarder kronor, under sitt brutna räkenskapsår. Softbanks gigantiska fond Vision Fund har gjort ett antal investeringar som har gått knackigt, bland annat i Uber och i Wework. Fonden innehöll från början 100 miljarder dollar och gick under året med en förlust på 18 miljarder dollar, motsvarande 175 miljarder kronor. Till sitt försvar sa då Masayoshi Son att ”Jesus också var missförstådd och kritiserad”.

Trots den stora förlusten kom det nyligen fram att Vision Funds vd, Rajeev Misra, har fått en löneförhöjning med 113 procent till motsvarande cirka 137 miljoner kronor per år. 

Vision Fund har sin bas i London, men med olika kontor globalt i allt ifrån Los Angeles till Bombay. Fonden har växt snabbt de senaste fyra åren från omkring 100 personer till dagens 500. Enligt källor till Financial Times ska nu personalstyrkan minskas med 15 procent.

Nedskärningarna sker trots att Softbank har repat sig på sistone. Sedan fyraårslägsta i mars har innehaven rusat med 99 procent, enligt Financial Times.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer