Annons

Jeff Bezos anklagar tidning för utpressning – svingar mot Trump

Jeff Bezos ligger i skilsmässa med MacKenzie Bezos.
Jeff Bezos ligger i skilsmässa med MacKenzie Bezos. Foto: Evan Agostini
Världens rikaste man, Jeff Bezos, anklagar skvallertidningen National Enquirer för utpressningsförsök. Miljardären och Amazon-grundaren menar att tidningens ägare AMI hotat publicera privata bilder för att uppnå politiska motiv.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I ett blogginlägg på Medium skriver Jeff Bezos att American Media Inc, AMI, försökt få honom att stoppa en utredning kring hur tidningen kommit över hans privata meddelanden.

”Om jag i min position inte kan stå upp mot den här typen av utpressning, hur många människor kan det?”, skriver Jeff Bezos i sitt uppmärksammade blogginlägg

Representanter för AMI ska ha hotat med att publicera intima foton på Bezos och hans nya flickvän Lauren Sanchez. I sitt blogginlägg lägger Jeff Bezos ut ett mejl från skvallertidningen National Enquirers ägare AMI. Den listar alla de privata bilder de har av honom och Lauren Sanchez. I mejlet beskriver AMI:s representant hur Jeff Bezos tagit selfies där han är naken och halvnaken, med sin vigselring synlig på ringfingret.

Om jag i min position inte kan stå upp mot den här typen av utpressning, hur många människor kan det?

Förra månaden meddelade Jeff Bezos och hans fru MacKenzie Bezos att de skiljer sig och strax därefter började National Enquirer rapportera att han har ett förhållande med Lauren Sanchez. Det ledde Bezos till att initiera en utredning kring hur tidningen fått tag i hans privata sms och det pågår nu flera oberoende utredningar kring händelsen.

I sitt blogginlägg nämner Bezos även AMI:s kopplingar till president Donald Trump. Nyligen erkände AMI att man koordinerade med Trump-kampanjen för att betala en Playboy-modell för att hålla tyst om en påstådd affär med Trump.

Jeff Bezos äger tidningen Washington Post som Donald Trump flera gånger gått till attack mot.

I sitt blogginlägg lägger Jeff Bezos in några rader om att Donald Trump belönat AMI:s chef David Peckers lojalitet genom att bjuda honom på middag i Vita huset. Enligt uppgift ska David Pecker ha tagit med sig en gäst med band till det saudiska kungahuset. Vid tillfället ska David Pecker ha haft affärer i Saudiarabien. 

The Washington Post har under en längre tid granskat mordet på sin kolumnist Jamal Khashoggi, som skedde på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i fjol. Jeff Bezos uppger att denna granskning är impopulär i vissa kretsar.

”Det är oundvikligt att vissa mäktiga människor som drabbas av Washington Posts nyhetsbevakning drar slutsatsen att jag är deras fiende. President Trump är en av dessa människor, vilket är uppenbart av hans många tweets”, skriver Jeff Bezos.

Konflikten mellan Bezos och AMI:s National Enquirer har pågått sedan tidningen i januari publicerade bilder på miljardären och hans flickvän Lauren Sanchez, som påstods vara tagna före Bezos skilsmässa från sin fru MacKenzie tidigare i år.

Tidningen publicerade sedan flera sms mellan Bezos och Sanchez, varav några var skrivna nära ett år tidigare, långt innan Bezos skilsmässa. Efter den publiceringen hyrde Bezos privata utredare för att hitta källan till de läckta meddelandena, och utreda om läckan var politiskt motiverad. Och den utredningen ville AMI alltså stoppa, enligt blogginlägget.

Även flera journalister för andra tidningar som grävt i National Enquirers kopplingar till Trump ska ha tagit emot liknande hot som Jeff Bezos. Det gäller bland annat Ronan Farrow på New Yorker, enligt egen utsago på Twitter.

(Di Digital / Finwire)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies