Hoppa till innehållet

Jeff Bezos toppar miljardärlista

Amazons grundare Jeff Bezos toppar Sunday Times Rich List - en årlig lista över världens rikaste tech-miljardärer. Bland listans 19 rikaste ryms 11 amerikaner, 5 kineser – och noll européer. 

Amazons grundare Jeff Bezos vid ett möte med president Donald Trump i december 2016.
Amazons grundare Jeff Bezos vid ett möte med president Donald Trump i december 2016.Foto: Evan Vucci

Närmare hälften av världens 100 rikaste miljardärer har byggt sina förmögenheter på ny teknik. Det visar Sunday Times Rich List för 2018, Storbritanniens guide till världens rikaste miljardärer.

Listan över de rikaste tech-miljardärerna toppas av Amazons grundare Jeff Bezos med en förmögenhet på närmare 113 miljarder dollar. Sedan följer en rad bekanta namn: Microsofts grundare Bill Gates, Facebooks grundare Mark Zuckerberg och Mexicos Carlos Slim Helú, som grundat telekomjätten America Movil. Efter honom: Oracles grundare Larry Ellison och Googles två grundare Larry Page och Sergey Brin.

På plats nummer åtta dyker Kinas rikaste man upp. Det är Tencents grundare och vd Pony Ma Huateng som uppges vara god för 45,6 miljarder dollar.

Tencents grundare och vd Ma ''Pony'' Huateng.
Tencents grundare och vd Ma ''Pony'' Huateng.Foto: Jerome Favre

Värt att nämna är att Tencent investerar i allt fler techbolag utanför Kina och bland annat är delägare i svenska Spotify.

Läs mer: ”Därför försökte Tencent köpa Spotify” 

Först på plats nio dyker Kinas kändaste tech-miljardär upp, Alibabas grundare Jack Ma.

Se hela listan här.

Lägger man ihop världens 19 rikaste individer är de goda för med än Schweiz årliga BNP.

Men topp-19-listan är annars helt fri från européer. Istället består den av elva amerikaner (om man räknar in Elon Musk som ursprungligen är från Sydafrika), fem kineser, en indier, en mexikan och en japan.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera