Annons

Jens Nylander: ”Vi rullar 200 miljoner i år”

Jens Nylander, vd och grundare Automile.
Jens Nylander, vd och grundare Automile. Foto: Pressbild
Han backas av Nicklas Zennström och en rad tunga riskkapitalbolag. Nu spår Jens Nylander att hans ”fleet management”-bolag Automile omsätter 200 miljoner kronor i år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Serieentreprenören Jens Nylander var länge känd som grundaren av mp3-spelaren ”Jens of Sweden” och hörlurarna Jays. Men sedan 2014 har han lagt all sin tid på sin svensk-amerikanska startup Automile och dess ”fleet management”-erbjudande.

Jens Nylander talar ut: ”Investerare uppskattar entreprenörer som misslyckats” 

Med hjälp av dosor i fordon kan Automile mäta sånt som en förares vanor, fordonets skick och bokföra allt i en digital körjournal. Den abonnemangsbaserade tjänsten säljs till företag med stora fordonsflottor. Tanken är att Automiles system ska öka produktiviteten och reducera kostnaderna för tidsspill, bränsleförbrukning och skador i trafiken. 

Vi hoppas bli Europas största fleet management-bolag inom två år.

Satsningen har lockat till sig hundratals miljoner kronor i riskvilligt kapital. Sommaren 2016 tog Automile in 55 miljoner kronor från bland annat Skype-grundaren Niklas Zennström.

Det drygt år senare, i slutet av 2017, tog man in ytterligare 280 Mkr. Bland investerarna fanns CRM-jätten Salesforce samt tunga riskkapitalbolag som Insight Venture Partner, Point Nine Capital och Dawn Capital. Investeringen innebar att bolaget värderades till över en miljard kronor.

Denna värdering bör nu ha stigit till cirka 2-3 miljarder kronor.

Läs mer: Automile stänger jätterunda – når miljardvärdering  

Då hade Automile nämligen endast en rullande årsomsättning på 50 Mkr. Nu har den siffran stigit till cirka 125 Mkr, enligt bolaget. Siffran är en sammanslagning av omsättningen för moderbolaget i USA och dotterbolagen i Sverige och Norge. Den europeiska verksamheten står idag för cirka 65 procent av omsättningen.

”Vi räknar med att nå en rullande årsomsättning på cirka 200 miljoner kronor under detta räkenskapsår”, säger Automiles vd och grundare Jens Nylander.

Den svenska verksamheten ökade sin bokförda omsättning från 28 till 41 Mkr under 2018. Den rullande årsomsättningen ökade från 44 till 69 miljoner kronor. Förlusten uppgick till 15 Mkr under 2018, jämfört med 9 Mkr 2017. 

Vi räknar med att USA går om Europa i slutet 2020.

Jens Nylander uppger att Automiles kassa är stark och innehåller närmare 125 Mkr.

”Jag flyttade till USA under 2015 och försäljningen kom igång där följande år. Verksamheten i USA är därmed två år yngre än den i Sverige där allt startade. Vi räknar med att USA går om Europa i slutet 2020”, säger vd:n.

Under 2018 flyttade Jens Nylander Automiles huvudkontor från Palo Alto till Utah, där kontorshyrorna är betydligt lägre. 

”Detta har gjort det möjlighet att rekrytera flera säljare i högre takt. Vi är nu redo för fortsatt tillväxt under 2020”, säger han.

I fjol rekryterades en operativ chef vid namn Michael Critchfield för att driva bolaget i USA. Jens Nylander har nu flyttat hem till Sverige.

”Familjen ville tillbaka hem och avståndet till våra nära släktingar kändes för stort, särskilt med tre små barn”, säger han.

Automile har under året breddat sortimentet till att omfatta gps-trackers som göms i utrustning såsom grävmaskiner, trailers och stora verktyg. Detta för att kunna spåra tjuvarna om de blir stulna. Man erbjuder även orderhantering med signaturer och betalningar direkt i mobilen. De tidigare produkterna har fått flera uppgraderingar, bland annat ruttoptimering och stöd för trängselskatter. Tekniken används idag av mer än 30 000 företag. Bland kunderna finns Samhall, Ambea och Budbee.

”Bolagets vice vd, Thomas Hallin, sköter bolagets dagliga drift av sälj och support medan jag är fokuserad på marknadsföring, utveckling och expansion i Europa”, säger Automiles vd.

Med nuvarande tillväxt hoppas Jens Nylander bli Europas största ”fleet management”-bolag inom två år. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer