Annons

Jihadistgrupper ökar finansiering med hjälp av kryptovalutor

Jihadistgrupper ber följare på Twitter att donera anonymt med hjälp av kryptovalutor.
Jihadistgrupper ber följare på Twitter att donera anonymt med hjälp av kryptovalutor. Foto: Janerik Henriksson/TT
Jihadistgrupper ber sina följare på sociala medier att donera pengar anonymt med hjälp av kryptovalutor. Målet är att undvika penningtvättslagstifning. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Eftersom kryptovalutor använder sig av en blockkedjeteknik kan de handlas utan att man behöver förlita sig på traditionella banker eller växlingskontor. 

Medan bitcoins blockkedja är öppen för insyn när det gäller transaktioner är däremot äganderätten ofta dold. Och med andra, mer innovativa kryptovalutor, kan man undvika att spåras helt och hållet. På det viset är det också möjligt att bryta mot lagar som penningtvätt och terrorfinansiering, vilket vissa grupper uppviglar till.

Läs även: Hackare tog sig in i Teslas molnkonto – bröt bitcoin på servrarna 

Bland annat bad gruppen al Sadaqah sina följare på Twitter i november, att donera till gruppen anonymt med hjälp av kryptovalutor.  

”Det är snabbt, effektivt och passerar inte genom samma kanal som andra transaktioner. På det här sättet kan vi och våra givare behålla anonymiteten,” skriver Hassan Abdo, en talesperson för al Sadaqah i ett sms till Wall Street Journal.

Jag skulle kalla det här en pengatvätts-revolution

Enligt tidningen har gruppen hittills fått in ungefär 8000 kronor via blockkedjan som gruppen länkar till. Sedan dess har gruppen breddat sig och uppmanar nu sina följare att donera via bitcoinautomater och genom andra kryptovalutor som ger ett bättre skydd för upptäckt, skriver tidningen.

En studie av forskare vid University of Sydney och Stockholm School of Economics in Riga uppskattar att 44 procent av all handel som sker i bitcoin är kopplad till illegala aktiviteter och att den totala illegala handeln i kryptovalutan uppgår till drygt 500 miljarder kronor.  

Läs även: Forskare: Olaglig handel i bitcoin uppgår till 500 miljarder kronor 

Och trots att regeringar försöker att införa lagstiftning som ska göra det möjligt att följa transaktioner gjorda i kryptovalutor så har de ännu inte funnit en lösning. 

”Jag skulle kalla det här en pengatvätts-revolution”, säger New York-advokaten Arkady Bukh, som har representerat en rad hackare och terroristmisstänkta.

Det är snabbt, effektivt och passerar inte genom samma kanal som andra transaktioner. På det här sättet kan vi och våra givare behålla anonymiteten

USA har däremot dömt ett antal personer för terrorfinansiering, där de dömda har använt sig av kryptovalutor. Bland annat dömdes en person i Virginia till 11 års fängelse efter att ha förklarat på Twitter hur man kan finansiera terrorgrupper med hjälp av kryptovalutor. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer