Hoppa till innehållet

Jobbappen Bonsai går med vinst efter två år

Jobbappen Bonsai har vuxit fort, nästan helt utan riskkapital. Nu visar man svarta siffror för sitt andra verksamhetsår.

Gänget på Bonsai. Övre raden: Sofia Emebring, konsultassistent, Felix Nordén, utveckling, Erik Karlkvist, utveckling, David Maars, vd och medgrundare, Sofia Sahlberg, konsultchef, Joakim Stenman, försäljning, Adam Kristoffersson, marknad. Nedre raden: Alexander Kurtsson, medgrundare, Gustav Engström, försäljning och Jonas Sharma, medgrundare.
Gänget på Bonsai. Övre raden: Sofia Emebring, konsultassistent, Felix Nordén, utveckling, Erik Karlkvist, utveckling, David Maars, vd och medgrundare, Sofia Sahlberg, konsultchef, Joakim Stenman, försäljning, Adam Kristoffersson, marknad. Nedre raden: Alexander Kurtsson, medgrundare, Gustav Engström, försäljning och Jonas Sharma, medgrundare.Foto: Pressbild

För knappt två år sedan lanserade Bonsai sin jobbapp inom ramen av Chalmers Ventures företagsinkubator. Från början var tanken att bygga en plattform som förmedlade enkla jobb åt studenter vid Chalmers och en rad andra skolor. Men till skillnad från jobbappar som amerikanska Taskrabbit var kunderna inte privatpersoner, utan företag som behövde snabb avlastning.

”I början erbjöd vi en mix av flyttstädning, telefonpassning, möbelmontering och hjälp med olika evenemang. Vi anställde studenter och tog vårt arbetsgivaransvar fullt ut”, säger David Maars, vd och en av tre grundare på Bonsai.

Var ni inspirerade av Taskrabbit?

"Taskrabbit har ju varit en förelaga för många. Men alla har sina egna nischer. I Sverige är bemanningsbranschen stor, med en årsomsättning på över 30 miljarder kronor. Det har gjort att vi rört oss i den riktningen.”

Med endast 1,25 miljoner kronor i riskkapital har Bonsai vuxit till 13 medarbetare. När siffrorna för 2017 blir klara spår David Maars en omsättning på drygt 4 miljoner kronor och ett positivt resultat.

”Vi gick med vinst under slutet av 2017. Vårt mål är nu att omsätta över 20 miljoner 2018. Vi ska återinvestera vårt överskott i teknikutveckling, men borde kunna redovisa ett positivt resultat”, säger vd David Maars.

Läs mer: Ikea: Taskrabbit ska göra oss mer relevanta

Under de två år som passerat sedan starten har Bonsai klättrat upp i värdekedjan och liknar nu alltmer en digital bemanningsbyrå. Småjobben finns kvar. Men allt fler företag använder numera appen för att hitta personal på deltid inom akademiska områden. 

"Vi har breddat oss och blivit en språngbräda för många studenter. Många av våra kunder behöver stärka upp sina organisationer med studenter från universitet och högskolor. Vi har ju folk från bland annat Chalmers, Handels och GU i Göteborg och kan hjälpa med sånt”, säger vd David Maars.

I de flesta fall tar Bonsai (NTL) betalt per timme för sin personal. Men nu har man även börjat låta företag ”köpa ut” studenterna om de kan erbjuda regelrätta anställningar. 

Just nu använder Bonsai sitt överskott för att utveckla en ny teknisk tjänst som David Maars tror kan lyfta bolagets omsättning under året.

”Men det är lite hemligt just nu”, säger han. 

Det kan även bli aktuellt att stänga en något större kapitalrunda under första halvan av 2018, enligt David Maars.

”Men det är varken akut eller brådskande, vilket gynnar oss i de dialoger som pågår”, säger han.

Fotnot: NTL-länken går till Nordic Tech List.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera