Annons

Adlibris vd tar klubban i Matsmart

Johan Kleberg, vd på Adlibris och ny styrelseordförande i Matsmart.
Johan Kleberg, vd på Adlibris och ny styrelseordförande i Matsmart. Foto: Pressbild
Nätbutiken Matsmart har utsett Adlibris vd Johan Kleberg till ny styrelseordförande. Johan Kleberg är vd för Adlibris och har tidigare varit toppchef inom TV4-gruppen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Johan Kleberg ersätter David Frykman, som även är investeringschef på Norrsken, och uppger sig hoppas kunna bidra med sina e-handelserfarenheter från en större aktör. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Jag har också idéer om e-handel generellt och inte minst den oerhört spännande utvecklingen när det gäller mat på nätet”, säger Johan Kleberg.

Läs mer: En av fyra lämnar krisdrabbade Linas Matkasse 

Johan Kleberg har tidigare även varit vd för TV4 Sport och CMore samt innehållsdirektör på TV4. Han tog vd-uppdraget i Adlibris för fyra år sedan.

Matsmart lanserades 2014 och har som affärsidé att sälja mat på nätet som annars skulle ha slängts. Maten säljs till ett billigare pris än i kedjornas butiker. Bolaget finns förutom i Sverige också i grannländerna Norge och Finland.

Läs mer: Nätbutiken Matsmart ökar intäkterna med 130 procent 

Rabatterna uppgår i regel till mellan 20 och 90 procent av ursprungspriset. Orsakerna varierar, men ofta handlar det om förpackningsbyten, säsongsvaror samt korta eller passerade bäst-före-datum.

Under 2017 tog försäljningen rejäl fart för Matsmart. Intäkterna landade på 159,3 miljoner kronor, en ökning med nästan 130 procent från 69,3 Mkr året innan. Bolaget sålde i fjol 2022 ton mat som annars skulle gått till spillo. 

Sedan starten har Matsmart tagit in runt 175 Mkr i riskkapital från en namnkunnig investerarkrets. På ägarlistan finns bland andra Northzone, Norrsken Foundation, Axel Johnson-sfärens startupgren D-Ax, samt Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Överraskande nog hoppade även möbeljätten Ikea på tåget i början av 2018 och klev in som delägare. Mer om Matsmarts delägare på Nordic Tech List

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies