Hoppa till innehållet

JP Morgan-chefen hyllar bitcoin-teknik

Investmenbanken JP Morgans högsta chef, Jamie Dimon, ser tekniken bakom bitcoin som något som kan revolutionera finansmarknaden. "Vi har mycket folk som tittar på det", säger han till Di Digital. 

Jamie Dimon, chef för JP Morgan Chase, på besök i Stockholm.
Jamie Dimon, chef för JP Morgan Chase, på besök i Stockholm.Foto: Jack Mikrut

 Jamie Dimon är en legendar i finansvärlden. Som vd, koncernchef och styrelseordförande för JP Morgan Chase har han enormt inflytande över världens finansindustri. Affärstidningen Forbes listade honom i fjol som världens 18:e mäktigaste person, före till exempel IMF-chefen Christine Lagarde. Under ett ovanligt besök i Sverige fick Di Digital en pratstund med honom om vad som kan orsaka nästa stora finanskris – och om Spotify.

Vi har haft en lång period av börsuppgångar nu. Vad ser du, om det inte är Grekland, som kan stoppa trenden?

“Jag vill inte spekulera i hur börsen går. Om man tittar på utsikterna för de kommande 20 åren för världen så ser det anmärkningsvärt bra ut. Vi har tekniska genombrott vad gäller till exempel turbiner, solkraft, batterier, datachip, telefoner, big data – framsteg som kommer att göra livet bättre för mängder av människor.  Sen kommer det alltid att finnas händelser som stör den långsiktiga trenden.”

Om man jämför med hur det såg ut inför IT-bubblan och finanskrisen. Ser du några liknande obalanser i ekonomin nu?

“Den enda bubblan jag ser är i statsskulderna. Vi har haft tre program med kvantitativa lättnader i USA och tryckt ned räntorna under lång tid. Jag tror att det vore bättre om det normaliserades även om en normalisering skulle bli smärtsamt för marknaderna. Men om centralbankernas program leder till tillväxt, som det verkar göra i USA, så kommer det att överskugga de eventuellt negativa effekterna av att gå tillbaka till ett normalläge.”

JP Morgan lägger nästan 4 miljarder kronor på IT-säkerhet per år. Mitt råd till alla är att ta det här hotet på stort allvar.

JP Morgan har liksom många andra banker de senaste åren satsat stora summor på att digitalisera sin verksamhet. Inte minst gäller det it-säkerhet som blivit en snabbt växande utmaning. 

“Bankerna har bra skydd, bättre än de flesta industrier. JP Morgan lägger nästan 4 miljarder kronor på IT-säkerhet per år. Vi gör det som krävs. Mitt råd till alla är att ta det här hotet på stort allvar.”

“Vi har skärmar där man kan följa cyberattackerna i realtid. Man kan se på kartor hur virus och hackare försöker ta sig in i våra system hela tiden. Det handlar om tusentals varje dag. Om de inte lyckas med en bank så ger de sig på nästa och så vidare tills de hittar de svagaste.”

Men även om it-hoten växt i takt med digitaliseringen är det ingen tvekan om att Jamie Dimon omfamnar utvecklingen. Under sitt besök i Stockholm besökte han till exempel svenska Spotifys huvudkontor.

Ser du någon teknik där ute som helt kan kasta om förutsättningarna och utmana banksektorn?

“Det finns teknik därute, som blockchain (tekniken bakom kryptovalutan Bitcoin), som kan ändra mycket. Det är en teknik som skulle kunna göra det billigare och säkrare att ange vem som äger en viss tillgång på till exempel finansmarknaden. Vi har mycket folk som tittar på det.”

“Men banksektorn har digitaliserats under hela min karriär. Banker är bra på att använda ny teknik och jag är inte främmande för att ändra på vårt sätt att arbeta. Vi har gjort det många gånger tidigare.”


JAMES ”JAMIE” DIMON

  •  Gör: Vd, koncernchef och ordförande för JP Morgan Chase.
  •  Ålder: 59 år.
  •  Övrigt: Jamie Dimon har tidigare suttit i styrelsen för  Federal Reserve i New York.
  •  Han har nyligen tillfrisknat efter att i fjol ha diagnosticerats med strupcancer.
  • I filmen ”Too Big to Fail” om finanskrisen 2008 porträtteras han av skådespelaren Bill Pullman.
  • Finansmannen Warren Buffett har flera gånger uttalat sig för att Jamie Dimon, som har nära band till Obamaadministrationen borde bli USA:s nästa finansminister.


Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera