Annons

Miljonerna regnar över getspelet från Skövde 

Anton Westbergh, vd för spelbolaget Coffee stain studios.
Anton Westbergh, vd för spelbolaget Coffee stain studios. Foto: Nicke Johansson
Antalet nedladdningar av svenskutvecklade Goat Simulator ökade med över 500 procent i december. Bakom spelet står Skövdebolaget Coffee stain studios, som räknar med en omsättning på mer än 100 mkr år 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vem hade kunnat tro att ett getspel från Skövde skulle bli årets stora framgångssaga i spel-Sverige?

Spelet Goat Simulator släpptes redan 2014 men låg och nafsade på topp-tio listor över de populäraste betalspelen i nästan alla länder under julen. Och julhelgen har inneburit ännu en försäljningsrusch för utvecklaren Coffee stain studios. 

”Det är så sjukt att spelet fortfarande säljer så bra. Det släpptes i april 2014 och det fortsätter att sälja även i år. Vi trodde aldrig att det skulle bli en så långlivad grej”, säger Anton Westbergh, vd och medgrundare på Coffee stain studios.  

Antalet nedladdningar av spelet ökade med mellan 500 och 600 procent i december, jämfört med månaden innan. Majoriteten av försäljningen skedde under julhelgen, säger Anton Westbergh.

”Det är en rätt fet topp den 25:e december. Våra intäkter på juldagen, om man jämför med två veckor innan, är kanske 7 gånger så stor”, säger Anton Westbergh. 

dvWGLcdI8o8

Det är inte ovanligt att nedladdningarna av spel och andra appar ökar markant kring jul. Det beror delvis på att många vill provköra sina nya julklappsprylar, delvis på de kampanjer som appbutikerna kör vid den tiden. Coffee stain studios har släppt flera versioner av Goat Simulator, men det är fortfarande originalspelet från 2014 som säljer bäst.

”Det blir jättespännande att se hur det utvecklar sig. Om man tittar rent intäktsmässigt så var 2015 ett bättre år än 2014, som ändå var året som spelet släpptes”, säger han. 

Omsättningen för Skövdebolaget, med ett 20-tal anställda, väntas landa på över 100 mkr för år 2015, en ökning med mer än 10 procent jämfört med året innan. Vinsten för året förväntas hamna på mellan 70 och 80 mkr, säger Anton Westbergh. 

Siffrorna är en 20-dubbling jämfört med bara 3 år sedan, då Coffee stain studios omsatte blott 5 mkr. 

Den något oväntade framgången har fått spelstudion att satsa mer resurser på att utveckla spelet.

”I och med att Goat Simulator fortfarande säljer så bra som det gör kommer vi att fortsätta att underhålla och jobba med spelet under hela 2016”, säger Anton Westbergh. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies