Hoppa till innehållet

Jultomten kom tidigt i år – med en stor pengasäck

Techgrundarnas draman rullas ut framför öppen ridå – och tar sig nu till Hollywood. Och ”årets julklapp” verkar vara en stor påse med pengar, konstaterar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

I techvärlden överträffar verkligheten ofta dikten. Excentriska entreprenörer skördar framgångar. På det följer makt och nya möjligheter. Deras beteende blir dock alltmer synligt och hemligheter sprids som en löpeld. Ageranden som kanske hade ansetts tölpaktigt för några år sedan blir något helt annat när du är miljardär.

Ett antal grundare har spelat upp riktiga draman för gallerierna på senare år. En följetong har varit Elon Musks uttalanden. Fallet med ”pedo-guy” fick sitt avslut i rätten för en vecka sedan – Teslagrundaren blev till slut friad. Elon Musk har hamnat i blåsväder flera gånger hos amerikanska finansinspektionen SEC för marknadspåverkan via hans twittrande. Ibland har det slutat i böter och han har lovat bättring, vilket inte verkar hålla i sig så länge.

Nicholas Braun ska spela Weworks grundare Adam Neumann.
Nicholas Braun ska spela Weworks grundare Adam Neumann.

Framöver kommer vi även kunna följa några av dessa draman i tv. Den kraschade börsnoteringen av coworkingjätten Wework har redan blivit en symbol för överhettningen inom techsektorn. Grundaren Adam Neumann fick avgå med buller och bång efter att det kommit fram en rad med beklämmande uppgifter. Neumanns annorlunda affärsupplägg som gagnade honom privat, kopplingar mellan Wework och hans familj, droganvändande, vilt festande, men framför allt de stora förlusterna blev för mycket för ägarna.

Wall Street Journal-journalisterna Eliot Brown and Maureen Farrell är inte ens klara med sin bok om Weworks uppgång och. Men det står redan klart att den blir tv-serie. Adam Neumann ska spelas av Nicholas Braun, känd som ”kusin Greg” från HBO-serien Succession.

Även den turbulenta resan i taxijätten Uber ska bli tv-serie. Manuset skrivs av Brian Koppelman och David Levien som ligger bakom finansdramat Billions.

På redaktionen fick vi riktiga Hollywood-vibbar när nyheten kom att vår reporter Jonas Leijonhufvuds och tidigare kollegan Sven Carlssons bok ”Spotify inifrån” blir en Netflix-serie. Boken beskriver detaljerna bakom om hur Spotify på drygt tio år ritade om kartan för musikindustrin. Det ska bli intressant att se hur Daniel Eks och Martin Lorentzons entreprenörsresa dramatiseras. Det hela började ju i en lägenhet i Stockholmsförorten i Rågsved och ledde till den gigantiska noteringen på Wall Street 2018.

Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.
Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Jag undrar lite om det här är något som diskuterats i Spotifys styrelserum. Grundarna har nämligen sällskap i styrelsen av Netflix innehållschef Ted Sarandos. Vårt interna skämt om att Henrik Dorsin borde spela den unga versionen av Daniel Ek och Joel Kinnaman den äldre har vi dock hört inte föll i god jord hos riktigt alla. Trogna läsare av Mitt i bruset förstår kopplingen i alla fall.

Vår korrespondent i Silicon Valley, Miriam Olsson Jeffery, har den senaste tiden rapporterat om de nya vindarna från svensklägret där. Många startups och investerare för en alltmer tynande tillvaro i det amerikanska techmeckat. Höga kostnader som en månadshyra för ett rivningshotat hus på över 60 000 blir för mycket för många. 

Kanske ska det då ses som ett tecken i tiden att det sista avsnittet av satirserien Silicon Valley sändes nyligen. Jag fastnade någonstans på säsong två när jag fick för mycket dåliga flashbacks från dotcom-eran. 

Läs mer: Silicon Valley inte så hett längre: ”Sverige har kommit i kapp” 

Läs mer: ”Silicon Valley håller på att implodera av sin egen framgång”

För egen del är fortfarande gamla ”IT crowd” favoriten bland techrelaterade serier. Mest episkt är den automatiska svarsmaskinen. Som redaktionens inofficiella it-support vet jag inte hur ofta jag frågar kollegerna om de har startat om datorn/programmet/mobilen.

Klart är i alla fall att Daniel Ek och Martin Lorentzon toppar listan över Techsveriges rikaste. På god tredje plats kommer Minecraft-skaparen Markus ”Notch” Persson. I veckan kunde vi berätta att han har gett sig själv en tidig julklapp – en extrautdelning på 600 miljoner kronor. Han har under flera år plockat ut en halv miljard ur sitt bolag, men förra året tog han ut mer blygsamma 150 Mkr.

Det går dock ingen nöd på honom då han fortfarande har kvar drygt 14 miljarder kronor från när han sålde sitt verk till Microsoft. Jag hoppas han har kul för pengarna. Rent affärsmässigt verkar han inte vara så aktiv. Hans studio Rubberbrain har inte tagit fram några spel sedan starten 2016 och han verkar inte ha investerat så mycket heller. 

Läs mer: Spelgeniets julklapp till sig själv: Rekordstor utdelning på 600 miljoner

I stället tycks fokus ha legat på lyx och flärd. Bland annat köpte han en lyxvilla i Hollywood för en halv miljard för några år sedan. Han ska ha köpt ett privatjetplan och sägs kunna festa loss för miljoner under en kväll.

Allt blir dock inte lika festligt. Hans uttalanden på Twitter om ”heterosexuell pride”, feminism och att ”det är OK att vara vit” blev för mycket för Microsoft. När Minecraft i maj firade 10 år med en stor fest var Notch portad. Kanske blev det en tur till väggen med lösgodis eller gymmet istället. 

Mindre julstämning har det varit med det pågående kriget mellan TV4 och Com Hem sedan Telia-affären. En del undrar varför distributören tackade nej till TV4:s erbjudande att visa kanalen gratis tills ett avtal hade nåtts. Får se om de hinner komma överens innan det är dags för Svensson att bänka sig på uppesittarkväll med Bingolotto.

Bonnier Ventures vd Ulrika Saxon passande nog klädd i julrött.
Bonnier Ventures vd Ulrika Saxon passande nog klädd i julrött.Foto: Joey Abrait

En som är glad över Telia-affären i alla fall är Bonnier Ventures vd Ulrika Saxon. Här bör vi i vanlig ordning påpeka att Bonnier Ventures och Dagens industri ägs av Bonnier AB. Riskkapitalgrenen får nu en fin bit av kakan på 9,2 miljarder kronor. Bolaget startade med att investera i ”media tech”, men har under senare år breddat området till bland annat healthtech, som preventiv-appen Natural Cycles. 

Läs mer: Efter TV4-affären: Bonnier dubblar investeringarna i startups

Klart är i alla fall att det fallit väl ut och med en avkastning på över 20 procent per år. Bonnier dubblar nu anslaget på ett bräde. Ulrika Saxon kan sätta sprätt på upp till 250 miljoner per år. Det hela ska ha presenterats just som en julklapp till de anställda på firman.

En som kanske inte är lika glad idag är Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál. I en intervju med Bloomberg säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski att en notering av betalbolaget ska ske inom två år – och då i USA. Återigen skulle Nasdaq OMX få nobben. Även Spotify valde bort att lista sig hos Nasdaq och Paypal såldes istället.

Läs mer: Vd:ns fint faller – så mycket har Klarna tjänat på försenade betalningar

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar
Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera