Annons

Jultomten kom tidigt i år – med en stor pengasäck

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Techgrundarnas draman rullas ut framför öppen ridå – och tar sig nu till Hollywood. Och ”årets julklapp” verkar vara en stor påse med pengar, konstaterar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I techvärlden överträffar verkligheten ofta dikten. Excentriska entreprenörer skördar framgångar. På det följer makt och nya möjligheter. Deras beteende blir dock alltmer synligt och hemligheter sprids som en löpeld. Ageranden som kanske hade ansetts tölpaktigt för några år sedan blir något helt annat när du är miljardär.

Ett antal grundare har spelat upp riktiga draman för gallerierna på senare år. En följetong har varit Elon Musks uttalanden. Fallet med ”pedo-guy” fick sitt avslut i rätten för en vecka sedan – Teslagrundaren blev till slut friad. Elon Musk har hamnat i blåsväder flera gånger hos amerikanska finansinspektionen SEC för marknadspåverkan via hans twittrande. Ibland har det slutat i böter och han har lovat bättring, vilket inte verkar hålla i sig så länge.

Nicholas Braun ska spela Weworks grundare Adam Neumann.
Nicholas Braun ska spela Weworks grundare Adam Neumann.

Framöver kommer vi även kunna följa några av dessa draman i tv. Den kraschade börsnoteringen av coworkingjätten Wework har redan blivit en symbol för överhettningen inom techsektorn. Grundaren Adam Neumann fick avgå med buller och bång efter att det kommit fram en rad med beklämmande uppgifter. Neumanns annorlunda affärsupplägg som gagnade honom privat, kopplingar mellan Wework och hans familj, droganvändande, vilt festande, men framför allt de stora förlusterna blev för mycket för ägarna.

Wall Street Journal-journalisterna Eliot Brown and Maureen Farrell är inte ens klara med sin bok om Weworks uppgång och. Men det står redan klart att den blir tv-serie. Adam Neumann ska spelas av Nicholas Braun, känd som ”kusin Greg” från HBO-serien Succession.

Även den turbulenta resan i taxijätten Uber ska bli tv-serie. Manuset skrivs av Brian Koppelman och David Levien som ligger bakom finansdramat Billions.

På redaktionen fick vi riktiga Hollywood-vibbar när nyheten kom att vår reporter Jonas Leijonhufvuds och tidigare kollegan Sven Carlssons bok ”Spotify inifrån” blir en Netflix-serie. Boken beskriver detaljerna bakom om hur Spotify på drygt tio år ritade om kartan för musikindustrin. Det ska bli intressant att se hur Daniel Eks och Martin Lorentzons entreprenörsresa dramatiseras. Det hela började ju i en lägenhet i Stockholmsförorten i Rågsved och ledde till den gigantiska noteringen på Wall Street 2018.

Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.
Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Jag undrar lite om det här är något som diskuterats i Spotifys styrelserum. Grundarna har nämligen sällskap i styrelsen av Netflix innehållschef Ted Sarandos. Vårt interna skämt om att Henrik Dorsin borde spela den unga versionen av Daniel Ek och Joel Kinnaman den äldre har vi dock hört inte föll i god jord hos riktigt alla. Trogna läsare av Mitt i bruset förstår kopplingen i alla fall.

Vår korrespondent i Silicon Valley, Miriam Olsson Jeffery, har den senaste tiden rapporterat om de nya vindarna från svensklägret där. Många startups och investerare för en alltmer tynande tillvaro i det amerikanska techmeckat. Höga kostnader som en månadshyra för ett rivningshotat hus på över 60 000 blir för mycket för många. 

Kanske ska det då ses som ett tecken i tiden att det sista avsnittet av satirserien Silicon Valley sändes nyligen. Jag fastnade någonstans på säsong två när jag fick för mycket dåliga flashbacks från dotcom-eran. 

Läs mer: Silicon Valley inte så hett längre: ”Sverige har kommit i kapp” 

Läs mer: ”Silicon Valley håller på att implodera av sin egen framgång”

För egen del är fortfarande gamla ”IT crowd” favoriten bland techrelaterade serier. Mest episkt är den automatiska svarsmaskinen. Som redaktionens inofficiella it-support vet jag inte hur ofta jag frågar kollegerna om de har startat om datorn/programmet/mobilen.

Klart är i alla fall att Daniel Ek och Martin Lorentzon toppar listan över Techsveriges rikaste. På god tredje plats kommer Minecraft-skaparen Markus ”Notch” Persson. I veckan kunde vi berätta att han har gett sig själv en tidig julklapp – en extrautdelning på 600 miljoner kronor. Han har under flera år plockat ut en halv miljard ur sitt bolag, men förra året tog han ut mer blygsamma 150 Mkr.

Det går dock ingen nöd på honom då han fortfarande har kvar drygt 14 miljarder kronor från när han sålde sitt verk till Microsoft. Jag hoppas han har kul för pengarna. Rent affärsmässigt verkar han inte vara så aktiv. Hans studio Rubberbrain har inte tagit fram några spel sedan starten 2016 och han verkar inte ha investerat så mycket heller. 

Läs mer: Spelgeniets julklapp till sig själv: Rekordstor utdelning på 600 miljoner

I stället tycks fokus ha legat på lyx och flärd. Bland annat köpte han en lyxvilla i Hollywood för en halv miljard för några år sedan. Han ska ha köpt ett privatjetplan och sägs kunna festa loss för miljoner under en kväll.

Allt blir dock inte lika festligt. Hans uttalanden på Twitter om ”heterosexuell pride”, feminism och att ”det är OK att vara vit” blev för mycket för Microsoft. När Minecraft i maj firade 10 år med en stor fest var Notch portad. Kanske blev det en tur till väggen med lösgodis eller gymmet istället. 

Länk till twitter

Mindre julstämning har det varit med det pågående kriget mellan TV4 och Com Hem sedan Telia-affären. En del undrar varför distributören tackade nej till TV4:s erbjudande att visa kanalen gratis tills ett avtal hade nåtts. Får se om de hinner komma överens innan det är dags för Svensson att bänka sig på uppesittarkväll med Bingolotto.

Bonnier Ventures vd Ulrika Saxon passande nog klädd i julrött.
Bonnier Ventures vd Ulrika Saxon passande nog klädd i julrött. Foto: Joey Abrait

En som är glad över Telia-affären i alla fall är Bonnier Ventures vd Ulrika Saxon. Här bör vi i vanlig ordning påpeka att Bonnier Ventures och Dagens industri ägs av Bonnier AB. Riskkapitalgrenen får nu en fin bit av kakan på 9,2 miljarder kronor. Bolaget startade med att investera i ”media tech”, men har under senare år breddat området till bland annat healthtech, som preventiv-appen Natural Cycles. 

Läs mer: Efter TV4-affären: Bonnier dubblar investeringarna i startups

Klart är i alla fall att det fallit väl ut och med en avkastning på över 20 procent per år. Bonnier dubblar nu anslaget på ett bräde. Ulrika Saxon kan sätta sprätt på upp till 250 miljoner per år. Det hela ska ha presenterats just som en julklapp till de anställda på firman.

En som kanske inte är lika glad idag är Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál. I en intervju med Bloomberg säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski att en notering av betalbolaget ska ske inom två år – och då i USA. Återigen skulle Nasdaq OMX få nobben. Även Spotify valde bort att lista sig hos Nasdaq och Paypal såldes istället.

Läs mer: Vd:ns fint faller – så mycket har Klarna tjänat på försenade betalningar

Länk till acast
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer