Annons

Uber rasar på börsen efter rekordförlust

Ubers vd Dara Khosrowshahi på NYSE-börsen i New York, när bolaget börsnoterades i maj i år.
Ubers vd Dara Khosrowshahi på NYSE-börsen i New York, när bolaget börsnoterades i maj i år. Foto: Richard Drew/AP
Taxitjänsten Ubers aktie rasar i den inledande handeln i New York efter att ha rapporterat rekordstora förluster för andra kvartalet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uber har gjort sitt första hela kvartal som börsbolag, men missade förväntningarna och förlusterna ökade rejält. 

Bolaget gjorde en nettoförlust på 5,24 miljarder dollar i minusresultat, motsvarande över 50 miljarder kronor. En stor del av beloppet består av aktiebaserad kompensation och utan den uppgår förlusten till 1,3 miljarder dollar. Det innebär en ökning med runt 30 procent jämfört med föregående kvartal. Det är Ubers största kvartalsvisa förlustsiffra hittills.

Intäkterna ökade med 14 procent under andra kvartalet jämfört med samma period i fjol, och landade på 3,17 miljarder dollar. Det var en bit under förväntade 3,36 miljarder dollar.

Tillväxten för värdet av bokningar genom tjänsten gick upp med 31 procent och antalet resor var 35 procent fler. 

I juli slog Uber rekord med över 100 miljoner aktiva användare på plattformen under månaden. Intäkterna ökade i USA, Kanada, Europa och Asien, men gick ner med 24 procent i Latinamerika.

Läs också: Uber – skandalbolaget som blev världens största startup 

Bolaget är pressat av konkurrens från andra spelare och i förra veckan meddelade man att 400 personer får gå från marknadsföringsteamet. Uber investerar stora pengar i tillväxt även om inom andra områden än taxitjänsten, som mattransporter, och det är oklart när bolaget siktar mot en vinst. 

Uber börsnoterades den 10 maj i år till en teckningskurs på 45 dollar, motsvarande en värdering på 82 miljarder dollar. När förra kvartalsrapporten redovisades i slutet av maj hade aktiekursen gått ner med drygt 11 procent, men har efter det återhämtat sig något och låg på drygt 4,5 procent ner från introduktionspriset vid börsens stängning på torsdagen.

Läs också: Lyft krymper förlusterna – steg i efterhandeln 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer