Annons

Källor: Alibaba skjuter upp miljardnotering efter protesterna i Hongkong

Alibabas grundare Jack Ma.
Alibabas grundare Jack Ma. Foto: Thibault Camus
E-handelsjätten Alibaba skulle noteras i Hongkong i augusti. Men på grund av oroligheterna och protesterna i staden senareläggs nu planerna enligt källor till Reuters.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinas största e-handelsbolag skjuter på planerna att noteras för 145 miljarder enligt två insatta källor till Reuters. Men listningen, som skulle bli den största i Hongkong sedan 2010, kan ske redan så tidigt som i oktober när läget lugnat ned sig enligt uppgifter. 

Alibaba listades i New York 2014, men har siktat på en sekundärnotering i Hongkong för att få bolaget närmare investerare på hemmamarknaden i takt med att handelskonflikten mellan USA och Kina eskalerar. Alibaba omsatte 157 miljarder kronor med en vinst på 47 miljarder under det andra kvartalet.

Enligt Forbes är grundaren Jack Ma god för närmare 370 miljarder kronor och 

Läs mer: Kina skrämmer bort Hongkongs rika – ”pessimister flyr och överlever” 

Beslutet ska ha fattats i förra veckan på ett styrelsemöte inför kvartalsrapporten. I styrelsen ingår bland andra Ericssons vd Börje Ekholm. Anledningen sägs vara de nu 11 veckor långa pro-demokratiska demonstrationerna som har mött alltmer våld.

Polisen använder ofta tårgas och över 700 personer har blivit arresterade följt av att flygplatsen stängdes ned i förra veckan. Börserna föll samtidigt till den lägsta nivån på sju månader.

”Det vore väldigt oklokt att lansera affären i närtid”, säger källan till Reuters och fortsätter.

”Peking skulle säkert bli irriterat över att Hongkong skulle få en så stor gåva med det som pågår runt staden.”

Läs mer: Alibaba ansöker om börsnotering i Hongkong 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer