Hoppa till innehållet

Källor: Telia försökte sälja allt i Spotify – fick inget napp

Inför Spotifys börsnotering har Telia försökt sälja sitt innehav i Spotify, kan Di Digital avslöja. Prislappen ska ha varit drygt 2 miljarder kronor. Affären har ännu inte blivit av.

Spotifys vd Daniel Ek (th) och Telias motsvarighet Johan Dennelind, fotograferade 2015. Foto: Jesper Frisk
Spotifys vd Daniel Ek (th) och Telias motsvarighet Johan Dennelind, fotograferade 2015. Foto: Jesper Frisk

Spotifys notering i New York innebär att vem som helst kan köpa aktier i streamingjätten, samtidigt som bolagets ägare kan sälja utan restriktioner. En del av dem har försökt ta sig ur bolaget.

Telia, som investerade 975 miljoner kronor i Spotify för tre år sedan, har nyligen försökt sälja sina aktier. Det uppger en person med insyn i handeln i Spotifys aktier veckorna innan bolaget tar klivet in på New York-börsen.

Telia ska ha begärt omkring 2,1 miljarder kronor för sitt innehav. Aktiepriset på strax under 5.000 dollar värderade hela Spotify till strax under 180 miljarder kronor, samma höga nivå som Tencent köpte Spotify-aktier på i december 2017.

Om Telia hade fått igenom affären hade man kunnat räknat hem cirka 1,2 miljarder kronor i ren vinst. Det visar en jämförelse med vad Telia betalade per aktie 2015 enligt handlingar registrerade av Spotifys moderbolag i Luxemburg.

Telia bekräftade nyligen för Di Digital att bolaget inte hade sålt sitt innehav.

”Den dag vi beslutar oss att göra något med det kommer vi berätta det, men i dag har vi ingen ytterligare kommentar”‚ sade Ralf Bagner, Telias talesperson.

Att försäljningen inte lyckades kan innebära att Spotify får svårt att nå 180–190 miljarder kronor i börsvärde i den inledande handeln i New York.

I genomsnitt har Spotify i år värderats till drygt 160 miljarder kronor när cirka 2,8 miljoner aktier bytt ägare i den inofficiella handeln. Det framgår av Spotifys prospekt inför börsnoteringen, som offentliggjordes i slutet på februari.

Spotifys första handelsdag kan komma så tidigt som i slutet av mars. Bolagets kapitalmarknadsdag, som livesänds på nätet, äger rum den 15 mars.

Telia började sälja Spotify-prenumerationer som en del av sina mobilabonnemang redan 2009. Spotify-grundaren Martin Lorentzon valdes in i Telias styrelse 2013, två år innan Telia köpte en post som då motsvarade drygt 1 procent av Spotify.

På senare år har Telia också investerat i privatägda bolag som hårdvarutillverkaren Zound Industries (NTL) och Soundtrack Your Brand (NTL).

Enligt en källa med insyn i Telias affärer är telekombolagets strategi att inte äga noterade bolag, vilket skulle kunna förklara säljförsöket i Spotify.

Läs mer: Spotify-grundaren Martin Lorentzon lämnar Telias styrelse

Under tisdagen presenterades förslaget till Telias nya styrelse, där Spotifygrundaren Martin Lorentzon blev invald 2013. Enligt stämmokallelsen föreslås inget omval av Lorentzon, istället föreslås Jimmy Maymann och Martin Tivéus till styrelsen. 


Lyssna på Digitalpodden Special om Spotifys 12-åriga historia här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/specialavsnitt-spotifysresa-franragsvedtillwallstreet-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera