Hoppa till innehållet

Källor till Di: Apotea och Revolution Race går mot börsen

En tillväxtraket, EQT:s kronjuvel och två Altorägda bolag. Kön av bolag som vill in på Stockholmsbörsen nästa år börjar bli lång. Ett flertal ligger i startgroparna för en marknadsdebut redan under det första halvåret, uppger källor för Di. 

Foto: Most Photos

I början av december rapporterade Di att riskkapitalbolaget Nordic Capital tittar på flera ytterligare börsnoteringar i spåren av den framgångsrika återkomsten på börsen för nätmäklaren Nordnet som stigit 30 procent över teckningskursen. 

Nu kan Di avslöja att även bolag som nätapoteket Apotea och Altors e-handelsbolag Revolution race, som säljer friluftskläder, går mot börsen.

Planerna för dem och en rad andra kandidater smids mot bakgrund av en skållhet börs, där alla höstens nykomlingar på finbörsen utom Nordic Paper handlas över teckningskurserna. Vissa av Di:s källor ser dock risker med ett alltför uppskruvat noteringsklimat. 

”Det kan även dyka upp lite mindre bra case (bolag som kandiderar för notering, Di:s anm) där folk tar chansen eftersom investerare skriker efter börsnoteringar och värderingarna är höga”, säger en senior investmentbankir. 

”Då är risken att om någon sådan notering inte går så bra brukar investerarna ha en tendens att bli skeptiska igen mot private equity (riskkapital, Di:s anm).” 

Bland mer kända företag har ägarna till nätapoteket Apotea utsett ABG Sundal Collier, Carnegie och SEB till att leda en möjlig mångmiljardnotering som kan ske före sommaren, enligt Di:s uppgifter. Apoteas försäljning, som pandemin lyft rejält, växte med 47 procent under årets första nio månader och ser ut att landa på cirka 4 miljarder kronor för helåret. En av Di:s källor tippar på en värdering på runt 2 gånger den senaste tolvmånadersförsäljningen när bolaget går till börs. 

Di har redan rapporterat om börsplanerna för EQT:s kanske finaste kronjuvel: Anticimex. Enligt Di:s källor hölls det häromveckan möten med ett tjugotal banker som pitchade för roller i börsnoteringen. Att fler banker än de i ledarrollerna tillsätts redan nu indikerar att tidplanen är en notering före sommaren. 

Detsamma gäller för bostadssajten Hemnet, vars börsplaner nyhetssajten Breakit var först ut med. Enligt Di:s uppgifter ska Morgan Stanley och Carnegie leda en notering där ägarna ska ha förhoppningar uppåt en tvåsiffrig miljardvärdering.

”De siktar på 10 miljarder”, säger en källa.

Ännu en börsnoteringskandidat är Summa Equitys återvinningsbolag Sortera, något Di rapporterat om tidigare. 

Riskkapitalbolaget Altor, med Harald Mix, siktar också på att börsnotera Revolutionrace, där ABG Sundal Collier och Carnegie håller i taktpinnen. I april 2018 uppgav företaget att det nått en miljardvärdering, med en försäljning som passerat 200 miljoner kronor på årsbasis. Nyligen gick bolaget ut med att man spräckt 500-miljonerkronorsvallen i försäljning.

Det Altorägda bilbatteriladdar- och elbilsladdstolpbolaget CTEK där Hans Stråberg är ordförande ser även det ut att gå mot en notering efter ett försök att sälja det häromåret. Den auktionen leddes av Citi. Nu är även Carnegie med på noteringsspåret, erfar Di.

Bolagens ägare har antingen avböjt att kommentera eller inte besvarat en förfrågan om kommentarer. 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera