Annons

Kameo får Fi:s tillstånd – första crowd-lånet går till fastighetsbolag

Sebastian Harung, medgrundare av och vd för låntjänsten Kameo.
Sebastian Harung, medgrundare av och vd för låntjänsten Kameo. Foto: Kameo
Låneförmedlaren Kameo börjar i veckan erbjuda privatpersoner och företag att låna ut pengar till fastighetsbolag och e-handlare. Detta sedan tjänsten säkrat sitt tillstånd hos Finansinspektionen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I december rapporterade Di Digital att den norsk-svenska låneföremedlaren Kameo hittat en ny nisch för så kallad crowdlending. Företag och privatpersoner skulle redan nyår erbjudas att låna ut pengar till små e-handelsbolag. Fördelen var att e-handlare kan rapportera intäkter och utgifter i realtid, något som underlättar kreditvärderingen.

”Vi kan kreditbedöma e-handelsbolag på ett annat sätt än banken kan”, sa medgrundaren och vd:n Sebastian Harung då.

Läs mer: Bolaget som ska få dig att låna ut till e-handlare

Men lanseringen av tjänsten blev försenad.

”Det tog längre tid än väntat att få tekniken på plats. Dessutom tog det tid att få Finansinspektionens tillstånd”, säger vd Sebastian Harung.

Han berättar att så kallade crowdlendingbolag tidigare endast behövde vara registrerade hos Finansinspektionen för att agera låneplattform. Men nu har myndigheten börjat kräva att fintechbolag har särskilt tillstånd som betalningsinstitut.

Detta har bland annat skapat problem för Kameos konkurrent Toborrow, som under en övergångsperiod tvingas hyra in sig i branschkollegan Sparlån och använda deras tillstånd.

”De nya regleringarna ser vi som något mycket positivt. De är där för att säkerställa våra processer och ge skydd åt våra investerare. Vi tror det gynnar branschen att alla nu måste inordna sig efter samma regler inom EU”, säger Kameos vd Sebastian Harung.

Han kan nu meddela att Kameo redan i februari lyckades säkra ett tillstånd från Finansinspektionen.

”Vi är det första bolaget som förmedlar lån till företag som får detta tillstånd. Vi fick det genom att först få tillstånd från danska Finansinspektionen som sedan godkändes av svenska Finansinspektionen. Detta i enighet med EU:s principer”, säger vd:n.

I veckan var det premiär för Kameos första låneerbjudande, ett lån på totalt 550.000 kronor till fastighetsbolaget Västprojekt AB. Pengarna ska användas till att renovera och ombilda en fastighet till bostadsrättsförening.

Vi tror behovet för dessa typer av lån är stort i Sverige

Privatpersoner kan nu delta genom att låna ut 500 kronor och uppåt till en fast ränta på 7 procent, med en löptid på 12 månader.

”Vi har valt att fokusera på lån till två sektorer, e-handelsbolag och mindre fastighetsprojekt. Detta är i linje med trenderna i England, landet som kommit längst inom området alternativ finansiering. Vi tror att behovet för dessa typer av lån är stort i Sverige”, säger vd Sebastian Harung.  

Han tror att nästa lån går till ett e-handelsbolag.

Sebastian Harung bor i Stockholm sedan ett år. Han är dock ursprungligen från Olso och jobbade tidigare som rådgivare på den norska storbanken DNB.

Andra i styrelsen är entreprenören Anton Johansson som grundade hörlursföretaget Headler och den norska affärsängeln Bjørn Braaten, som var ursprungsfinansiär av Avanza. Nyligen lämnade Anna Borg Sæther, Nordenchefen på Klarna, styrelsen av personliga skäl.

Tillsammans har medgrundarna, affärsänglar och styrelsemedlemmar investerat någonstans mellan 5 och 15 Mkr i Kameo sedan bolaget grundades 2014. Under våren planerar bolaget att ta in mer kapital.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer