Hoppa till innehållet

Kameo får Fi:s tillstånd – första crowd-lånet går till fastighetsbolag

Låneförmedlaren Kameo börjar i veckan erbjuda privatpersoner och företag att låna ut pengar till fastighetsbolag och e-handlare. Detta sedan tjänsten säkrat sitt tillstånd hos Finansinspektionen.

Sebastian Harung, medgrundare av och vd för låntjänsten Kameo.
Sebastian Harung, medgrundare av och vd för låntjänsten Kameo.Foto: Kameo

I december rapporterade Di Digital att den norsk-svenska låneföremedlaren Kameo hittat en ny nisch för så kallad crowdlending. Företag och privatpersoner skulle redan nyår erbjudas att låna ut pengar till små e-handelsbolag. Fördelen var att e-handlare kan rapportera intäkter och utgifter i realtid, något som underlättar kreditvärderingen.

”Vi kan kreditbedöma e-handelsbolag på ett annat sätt än banken kan”, sa medgrundaren och vd:n Sebastian Harung då.

Läs mer: Bolaget som ska få dig att låna ut till e-handlare

Men lanseringen av tjänsten blev försenad.

”Det tog längre tid än väntat att få tekniken på plats. Dessutom tog det tid att få Finansinspektionens tillstånd”, säger vd Sebastian Harung.

Han berättar att så kallade crowdlendingbolag tidigare endast behövde vara registrerade hos Finansinspektionen för att agera låneplattform. Men nu har myndigheten börjat kräva att fintechbolag har särskilt tillstånd som betalningsinstitut.

Detta har bland annat skapat problem för Kameos konkurrent Toborrow, som under en övergångsperiod tvingas hyra in sig i branschkollegan Sparlån och använda deras tillstånd.

”De nya regleringarna ser vi som något mycket positivt. De är där för att säkerställa våra processer och ge skydd åt våra investerare. Vi tror det gynnar branschen att alla nu måste inordna sig efter samma regler inom EU”, säger Kameos vd Sebastian Harung.

Han kan nu meddela att Kameo redan i februari lyckades säkra ett tillstånd från Finansinspektionen.

”Vi är det första bolaget som förmedlar lån till företag som får detta tillstånd. Vi fick det genom att först få tillstånd från danska Finansinspektionen som sedan godkändes av svenska Finansinspektionen. Detta i enighet med EU:s principer”, säger vd:n.

I veckan var det premiär för Kameos första låneerbjudande, ett lån på totalt 550.000 kronor till fastighetsbolaget Västprojekt AB. Pengarna ska användas till att renovera och ombilda en fastighet till bostadsrättsförening.

Vi tror behovet för dessa typer av lån är stort i Sverige

Privatpersoner kan nu delta genom att låna ut 500 kronor och uppåt till en fast ränta på 7 procent, med en löptid på 12 månader.

”Vi har valt att fokusera på lån till två sektorer, e-handelsbolag och mindre fastighetsprojekt. Detta är i linje med trenderna i England, landet som kommit längst inom området alternativ finansiering. Vi tror att behovet för dessa typer av lån är stort i Sverige”, säger vd Sebastian Harung.  

Han tror att nästa lån går till ett e-handelsbolag.

Sebastian Harung bor i Stockholm sedan ett år. Han är dock ursprungligen från Olso och jobbade tidigare som rådgivare på den norska storbanken DNB.

Andra i styrelsen är entreprenören Anton Johansson som grundade hörlursföretaget Headler och den norska affärsängeln Bjørn Braaten, som var ursprungsfinansiär av Avanza. Nyligen lämnade Anna Borg Sæther, Nordenchefen på Klarna, styrelsen av personliga skäl.

Tillsammans har medgrundarna, affärsänglar och styrelsemedlemmar investerat någonstans mellan 5 och 15 Mkr i Kameo sedan bolaget grundades 2014. Under våren planerar bolaget att ta in mer kapital.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera