Annons

Kampen hårdnar – bokföringsappen Wint byter strategi

Wints vd Daniel Johansson och delägaren Lena Apler.
Wints vd Daniel Johansson och delägaren Lena Apler. Foto: Pressbilder
Kampen hårdnar på marknaden för digital bokföring. Nu tar Göteborgsbolaget Wint in friskt kapital, drar ned på personalstyrkan och specialanpassar produkten för olika branscher. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Red Flag, Bokio, Dicopay, Dooer, Wint, PE Accounting och Fortnox. Konkurrensen hårdnar på marknaden för digitala bokföringstjänster. Alla lovar att ta något tråkigt – och göra det snabbt, enkelt, billigt och tillförlitligt.

”Vår tjänst används on the fly. Man fotar av kvitton och attesterar fakturor i telefonen. Man får en överblick i realtid”, säger Daniel Johansson, vd på Wint sedan september i fjol.

Man fotar av kvitton och attesterar fakturor i telefonen.

Wint grundades i Göteborg i 2011. De senaste åren har man vuxit snabbt genom att erbjuda digital hantering av fakturor, kvitton, f-skatt, momsdeklarationer, med mera. 

Under 2017 var omsättningen 31 miljoner kronor. Men förlusten landade på hela 20 Mkr. I fjol stod det klart att strategin inte räckte för att nå lönsamhet tillräckligt fort. 

”2018 var ett tungt år med mycket investeringar. Finanserna räckte inte till. Resultat var under förväntan”, säger vd Daniel Johansson.

Han var tidigare Wints finanschef. I september ersatte han medgrundaren Björn Elfgren på vd-posten. 

Vi byggt en version för mäklare ihop med Fastighetsbyrån.

”Björn är en visionär person. Men vi var alla överens om att det behövdes en mer operativ vd när vi nu ska in i nästa fas”, säger Daniel Johansson.

Mellan september och december i fjol tog Wint in närmare 19 Mkr i friskt kapital från befintligare ägare som Collector Ventures och Ernström & C:o. Sedan tidigare är även Collectors grundare Lena Apler och Fortnox förre vd Jens Collskog delägare. Totalt har Wint tagit in drygt 50 miljoner kronor i riskkapital sedan starten.

I fjol minskade man även antalet medarbetare med 10, till 65. Vidare inledde man en satsning på nischade versioner av appen.

Wints medgrundare Björn Elfgren är fortsatt storägare i bolaget och sitter kvar som ledamot. I övrigt har styrelsen möblerats om ordentligt.
Wints medgrundare Björn Elfgren är fortsatt storägare i bolaget och sitter kvar som ledamot. I övrigt har styrelsen möblerats om ordentligt.

”Vi har två nischade versioner nu. Den ena riktar sig mot konsultbolag och tjänstebolag med upp till 100 medarbetare. Den andra har vi byggt ihop med Fastighetsbyrån. Den vänder sig till fastighetsmäklare och hanterar sånt som handpenning och provision”, säger Daniel Johansson.

Hur går det för dessa nysatsningar?

”Jättebra, vi hade stark tillväxt under fjärde kvartalet. Vi ska fortsätta satsa på nischade produkter. Vår tjänst för fastighetsmäklare används vid 50 av Fastighetsbyråns 200 kontor och av ett 20-tal andra mäklarbyråer.”

När går ni med vinst?

”Under 2020 ska vi ha positivt kassaflöde och vinst.”

Fler artiklar om faktura- och bokföringsappar här:

Spotifyveteran investerar i Mr Green-grundarens bokföringsapp Red Flag

Bokio lockar med gratis bokföring för småföretag

Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

Anders Borg satsar på Dicopay - en faktura-app för småföretagare

Dooer tar in 40 miljoner kronor

PE Accounting: ”Vi ska göra redovisningskonsulterna arbetslösa” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer