Annons

Kampradfamiljen investerar i skånskt teknikbolag

Två av Localize Directs tre grundare: Mattias Wennerholm, teknisk chef, och vd:n Christoffer Nilsson.
Två av Localize Directs tre grundare: Mattias Wennerholm, teknisk chef, och vd:n Christoffer Nilsson.
Helsingborgsbolaget Localize Direct tar in mer än 10 miljoner kronor i en investeringsrunda. Bland de nya delägarna finns Entreprenörinvest som ägs av Ikea-familjen Kamprads stiftelse.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det Helsingborgsbaserade mjukvaruföretaget Localize Direct tar in 1,1 miljoner dollar, motsvarande mer än 10 miljoner svenska kronor.

Bakom investeringen står likaledes Helsingborgsbaserade Innovum Invest och riskkapitalbolaget Entreprenörinvest som ägs av familjen Kamprads stiftelse, tillsammans med ”ett antal svenska riskkapitalbolag och privatpersoner”. Även befintliga ägare och investerare deltog i finansieringsrundan.

Jan Andersson, en av grundarna av och tidigare vd för Readsoft, tar plats i Localize Directs styrelse.

Pengarna från investeringen går bland annat till lansering och vidareutveckling av Gridly, bolagets nya produkt som ska släppas på marknaden i september.

Gridly är ett system för innehållshantering avsett för flerspråkiga projekt inom mobil- och dataspelsbranschen.

Där användaren förr typiskt köpte och betalade för ett spel vid ett enda inköpstillfälle, och ofta också fick det levererat i fysisk form på till exempel en skiva, är det i dag ofta så att spel för mobiler, konsoler eller datorer precis som annan mjukvara säljs i olika former av abonnemang och tillhandahålls digitalt. I branschen används termen GaaS, ”games as a service”.

Som användare betalar man vecko- eller månadsvis och utvecklarna uppdaterar ständigt innehållet. Samtidigt kan spelens textinnehåll vara översatt till 25 olika språk och många olika personer i olika roller hos de stora spelutvecklarna ska vara inblandade i varje uppdatering. Det innebär att stora mängder data behöver hanteras och koordineras. Det är detta Gridly blir först på marknaden att samla i ett enda system.

Localize Direct har sedan tidigare en servicedel där man erbjuder översättningstjänster till spelutvecklare, och en tekniksida där man utvecklat ett system för att hantera innehåll och data kopplat till just översättningar.

Men med den nya produkten öppnar man alltså upp för att hantera alla områden i ett spelprojekt.

”Vi har haft hög tillväxt de senaste åren. Investeringen ska användas till gasa på ytterligare och att bygga upp vår utvecklingsavdelning, men också för att lansera Gridly”, säger vd:n Christoffer Nilsson.

Localize Direct har huvudkontor och totalt sex anställda i ledande funktioner i Helsingborg. Övriga 24 anställda finns i Vietnam.

Efter den nya investeringen har bolaget 18 ägare, i form av privatpersoner, affärsänglar och riskkapitalbolag, samtliga svenska. 

Huvudägare är alltjämt de tre grundarna Christoffer Nilsson, Mattias Wennerholm och Michael Souto, som också utgör den operativa ledningen, tillsammans med ursprungsinvesteraren, Lundabolaget Technoseed.

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer