Annons

Tunga profiler storsatsar på robotrådgivaren Lysa

Karl-Johan Persson, Christer Gardell och Anders Borg är med på tåget när robotrådgivaren Lysa tar in 60 miljoner kronor.
Karl-Johan Persson, Christer Gardell och Anders Borg är med på tåget när robotrådgivaren Lysa tar in 60 miljoner kronor.
Karl-Johan Persson, Christer Gardell, Nicklas Storåkers och Anders Borg är alla med när Lysa fyller på kassan med 60 miljoner kronor. ”Baserat på den information vi har, är sparandet hos Lysa större än hos alla de andra utmanarna tillsammans”, säger robotrådgivarens vd Patrik Adamson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Robotrådgivaren Lysa har vuxit snabbt sedan starten 2017. I dag har bolaget 42 000 betalande kunder, varav tre fjärdedelar har ett aktivt månadssparande. Totalt rör det sig om en förvaltning på över 5 miljarder kronor, i diverse fonder och så kallade ETF:er.

”Under 2019 växte vår kundbas med mer än 250 procent och vårt förvaltade kapital mer än trefaldigades”, säger Patrik Adamson, vd på Lysa.

Vi tror stenhårt på att etablera en ny standard för sparande.

Lysas affärsidé går ut på att hjälpa sparare med automatiska fondval som passar deras riskprofil för stunden. Bolaget tar ut en avgift på 0,15-0,24 procent för att fördela kundernas pengar i fonder med låga avgifter och tydlig riskprofil. 

”Vi investerar i världens bästa lågkostnadsfonder från bolag som Vanguard, Öhman, med flera. Det tillkommer såklart andra fondavgifter, men de totala avgifterna ska aldrig överstiga 0,4 procent”, förklarar vd Patrik Adamson.

Han betonar att systemet är dynamiskt, och ställer om sig efter kundernas föränderliga riskprofil.

”Det ska vara lätt att spara rätt”, säger vd:n.

Ambitionen är att kunden enkelt ska kunna göra insättningar och uttag, justera sin riskprofil, eller gå över till hållbara alternativ.

”Sedan den 15 november har våra kunder lagt totalt 750 miljoner kronor i vårt hållbara alternativ”, säger vd:n. 

Nu står det klart att Lysa tar in ytterligare 60 miljoner kronor i riskvilligt kapital. Det innebär att bolaget tagit in totalt 120 Mkr sedan start. Enligt uppgift till Di Digital värderar den senaste rundan bolaget till ungefär en halv miljard kronor. 

Pengarna i den senaste rundan kommer från Lysas befintliga ägare, däribland finansmannen Christer Gardell, H&M:s ordförande Karl-Johan Persson, Pricerunners vd och storägare Nicklas Storåkers, den före detta finansministern Anders Borg, Trustlys grundare Carl Wilson, samt riskkapitalbolagen Ernström & Co och familjen Wattins Inbox Capital.

Pengarna ska gå till att fortsätta utveckla Lysas tjänster och säkra upp bolaget i en osäker tid, enligt vd:n. 

”Coronaviruset har påverkat samhället, människors hälsa och i stort sett all företagsamhet. De långsiktiga effekterna är svåra att förutsäga. Därför bestämde vi oss för att förstärka vår balansräkning”, säger Patrik Adamson.

Lysas tre grundare: Henrik Littecke, CTO, Emilie Andersson, COO, och vd Patrik Adamson.
Lysas tre grundare: Henrik Littecke, CTO, Emilie Andersson, COO, och vd Patrik Adamson. Foto: Nadja Endler.

Lysa har många konkurrenter i Sverige. I december kunde Di Digital exempelvis rapportera robotrådgivaren Opti fyllt på i kassan med 50 miljoner kronor i en runda som värderade bolaget till en kvarts miljard. En stor del av pengarna kom från de redan etablerade investerarna Staffan Persson och familjen Wilkne. Andra konkurrenter är Sigmastocks och Fundler.

Läs mer: Robotrådgivare blöder – behöver få in miljarder

Vem som är marknadsledande är svårt att säga. Men Lysas vd Patrik Adamson vågar sig ändå på en gissning.

”Vad jag vet är vi de enda som går ut med siffror om nettoinsättning, förvaltat kapital och antalet betalande kunder. Baserat på den information vi har, är sparandet hos Lysa större än hos alla de andra utmanarna tillsammans”, säger han.

Är de andra robotrådgivarna era främsta konkurrenter?

”Nej, det är snarare de etablerade aktörerna. Vi tar mycket kunder från storbankerna.”

Hur påverkades ni av börsraset i mars?

”Vi såg en del uttag, men 95 procent av Lysas kunder har hållit sig till sina ursprungliga planer. Många har reagerat genom att öka sitt månadssparande. April var den tredje bästa månaden inflödesmässigt sedan start.”

Hur ser ni på framtiden?

”Vi tror stenhårt på att etablera en ny standard för sparande, med smarta konton som anpassar sig utan att användarna måste agera. Vi ställer löpande frågor om kundens ekonomiska situation och ändrar fördelningen därefter. Om man exempelvis förlorar jobbet i coronakrisen, så ska man säga till så justerar vi risken.”

Lysa har 22 medarbetare. Man omsatte 5 Mkr under 2019 och noterade en förlust på 16 Mkr. I dag säger sig Lysa ha en återkommande omsättning över 10 Mkr på årsbasis. Vd:n utesluter inte en internationell expansion, men har inget att säga om en tidsplan i nuläget.

”Vi arbetar utifrån principen att vi ska nå lönsamhet med de pengar vi har på balansräkningen. Kapitaltillskottet ger oss god marginal och tillåter även nya satsningar”, säger vd Patrik Adamson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer