Annons

Ökar med 50 procent – här är Karl-Johan Perssons privata miljardportfölj

H&M-arvtagaren Karl-Johan Persson har investerat i en rad startupbolag.
H&M-arvtagaren Karl-Johan Persson har investerat i en rad startupbolag. Foto: Banfa Jawla
H&M:s arvtagare och före detta vd Karl-Johan Persson skruvar upp sina investeringar i startupsektorn. Di Digital har kartlagt H&M-miljardärens privata portfölj och kan avslöja att han ökat sina direktinvesteringar med 50 procent under 2019. Totalt har han satsat över en miljard kronor på onoterat.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I slutet av januari stod det klart att Karl-Johan Persson lämnat vd-rollen på H&M efter drygt 10 år på posten. Samtidigt meddelades att han tar över som ordförande, efter sin far Stefan Persson, vid stämman i maj.

”Jag kommer fortfarande att hålla mig aktiv och uppdaterad inom alla delar av bolaget”, sa Karl-Johan Persson till Di i samband med beskedet.

Nu, ett par veckor senare, uppger H&M-gruppens kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel att Karl-Johan Persson är engagerad i koncernen på heltid.

”Karl-Johan kommer att lägga all sin tid på H&M-gruppen även fortsättningsvis. Hans privata investeringar kommer fortsatt att hanteras av andra personer”, säger hon. 

Den främsta av dessa personer är Björn Magnusson. Han ansvarar för Karl-Johan Perssons helägda bolag Philian AB, med vilket han investerat i minst 25 startupbolag. 

Pilarna pekar uppåt. Bara det senaste året har det investerade kapitalet ökat med över 50 procent. 

”Under 2019 gjorde vi ett tiotal nya investeringar, och ett antal uppföljningsinvesteringar. Det investerade beloppet har ökat från 390 miljoner i slutet av 2018 till närmare 600 miljoner kronor i dag,” avslöjar Björn Magnusson i en exklusiv intervju med Di Digital.

Björn Magnusson har jobbat med Karl-Johan Persson i 15 år och var bland annat med under uppstartfasen av klädkedjan COS. För några år sedan var han chef för H&M:s investeringsverksamhet för startups, Colab. 

De senaste tre åren har Björn Magnusson ägnat merparten av sin tid åt att leta bolag, rekommendera investeringar och agera bollplank åt bolagen i Philians portfölj.

”Värdet på Philians portfölj ligger på mellan 700 och 800 miljoner kronor, baserat på de senaste finansieringsrundorna. Kanske är det större än så i realiteten”, säger han.

De närmaste åren flaggar han för att investeringarna ska öka i storlek. 

”Vi hoppas kunna fortsätta stötta våra existerade bolag, då många är i stark tillväxt och drivs av fantastiska team. Vi vill försvara våra andelar, vilket innebär att vi kommer behöva investera mer i de kommande finansieringsrundorna”, säger Björn Magnusson.

Huruvida totalbeloppen ökar beror delvis på hur många försäljningar som Karl-Johan Persson gör, enligt Björn Magnusson.

Läs mer: Karl-Johan Persson: ”Jag får nya perspektiv av att se nya idéer förverkligas” 

Björn Magnusson, ansvarig för Philians portfölj.
Björn Magnusson, ansvarig för Philians portfölj. Foto: Jonas Eng

Det senaste året uppger han att Philian investerat mycket i bolag inom energiomställning och utbildning. Ett exempel är Enjay, som utvecklat en ny typ av värmeväxlare som hjälper restaurangkök att återvinna energi. Ett annat är Kognity, som säljer interaktiva läroböcker till internationella skolor. Ett tredje nytillskott är Froda, ett fintechbolag som hjälper småföretag låna till verksamheten.

Andra uppmärksammade investeringar är det smarta duschbolaget Orbital Systems som även har Skypegrundaren Niklas Zennström som delägare, robotrådgivaren Lysa, nätbutiken Nordic Nest, samt Joint Academy som erbjuder digital behandling för artros i höft och knä.

Än så länge har Karl-Johan Persson bara gjort två exits. 

Den ena är i Mathem, som för ett år sedan tog in 900 Mkr från Kinnevik. Karl-Johan Persson ska då ha sålt kring 30 procent av sitt innehav för cirka 60 Mkr, enligt uppgifter till Di Digital. Affären inbringade 3–4 gånger insatsen.

Den andra avyttringen gav dock ingen avkastning alls. Den skedde när H&M investerade i transportbolaget Budbee, där Karl-Johan Persson var en tidig delägare. För att undvika en intressekonflikt sålde han sina privata Budbee-aktier till H&M för inköpspris – ett pris ”långt under marknadsvärdet”, enligt Björn Magnusson.

Karl-Johan Persson föredrar att saminvestera med mer aktiva ägare, och inte ta mer än runt 5-10 procent av bolagen. Ett undantag är Pricerunner, där Karl-Johan Persson äger hela 36 procent – och representeras av Björn Magnusson i styrelsen. 

Pricerunner, som har Niklas Storåkers som vd, är en kassako på rörelsenivå. Men bolaget tvingas återinvestera stora summor i kampen mot Google och Prisjakt. När Nordstjernan nyligen sålde sin tredjedel av Pricerunner till riskkapitalbolaget Eequity tydde det mesta på att värderingen stått och stampat kring 600-700 miljoner kronor de senaste fyra åren. 

Läs mer: Grundaren gör comeback i Pricerunner

Ännu tuffare har det varit för portföljbolaget Fyndiq, ett slags ”Ullared på nätet”. Under 2018 gjorde man en förlust på 43 miljoner kronor och omsättningen låg i princip still runt 330 Mkr. I början av 2019 skrotade Fyndiq sin Wish-kopia Superbilligt, där varor skickades direkt från fabriker i Kina.

I båda dessa bolag framstår Karl-Johan Persson som en lojal delägare. För ett drygt år sedan ökade han och Bisslinge Förvaltning sitt ägande i Fyndiq till 40 procent. 

”Fyndiq har rest sig under 2019 och vi fortsätter att vara engagerade i bolaget. Philian investerar privat kapital och kan därför ta ett verkligt långsiktigt perspektiv”, säger Björn Magnusson.

Karl Johan Persson och Stefan Krook.
Karl Johan Persson och Stefan Krook. Foto: Filip Erlind

Vid sidan av Philian investerar Karl-Johan Persson även genom 41an Invest, ett bolag han äger ihop med it-entreprenören Stefan Krook, som grundat Glocalnet och varit vd för Kivra. Stefan Krook uppskattar att Karl-Johan Persson investerat 70-80 Mkr sedan starten för knappt sju år sedan.

Utanför dessa två lådor har Karl-Johan Persson även gått in med kring 350 Mkr i riskkapitalbolaget Storskogen, som investerar i små industribolag, samt Backing Minds, som investerar i startupbolag. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer