Annons

Matsvinnsappen Karma tiofaldigar omsättningen

Från vänster: Karmas grundare Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson.
Från vänster: Karmas grundare Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson.
Matsvinnsappen Karma ökar omsättningen i snabb takt, men är fortfarande inte lönsamma. ”Våra ambitioner ligger långt över miljardvallen”, säger bolagets vd Hjalmar Ståhlberg Nordegren. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det går bra för den matsvinnsappen Karma – i alla fall om man får tro fjolårets bokslut. 

Under 2018 tiofaldigade bolaget sin omsättning, och landade därmed på 3,83 miljoner kronor jämfört med året innan då motsvarande siffra var 354 000 kronor. 

”Det tar sig ändå. Sen är vi fortfarande väldigt små, men det är kul att utvecklingen går åt rätt håll”, säger bolagets vd Hjalmar Ståhlberg Nordegren. 

Karma hjälper restauranger, caféer och livsmedelsbutiker att minska sitt matsvinn genom att sälja överskottsmat till konsumenter till ett lägre pris. 

Än går bolaget inte med vinst. Under året gick Karma back med 27 Mkr.

Enligt vd:n Hjalmar Ståhlberg Nordegren var resultatet inte oväntat eftersom man lanserat tjänsten i Frankrike och Storbritannien. I och med det har Karma öppnat två nya kontor utomlands och dubblerat antalet anställda.

”Vi har doppat fötterna i Europas vatten och har nu tillräckligt mycket kött på benen för att kasta oss i.”

Inför nästa år siktar man på att utöka tjänsten genom att rädda matrester från ännu fler håll. 

”Vi hoppas på att kunna leverera ett lika spännande bokslut nästa år, men också kunna erbjuda mer av Karma som tjänst. Vi vill rädda mat längs fler steg i ledet, inte bara mellan restauranger, matgrossister och konsumenter”, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.  

Men målet är desto högre. 

”Våra ambitioner ligger långt över miljardvallen”, säger han. 

I fjol tog det svenska bolaget in nästan 110 Mkr i riskkapital från bland andra Electrolux och Kinnevik. Sedan tidigare finns också Niklas Adalberths välgörande stiftelse Norrsken på ägarlistan.

Läs mer: Kinneviks matsvinnsapp växer – går in i Frankrike 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer