Hoppa till innehållet

Karma: ”Vår dashboard visar hur många dagar pengarna räcker”

En dashboard där alla medarbetare kan se hur länge riskkapitalet räcker – och nödsamtal till Izettle-miljardären Magnus Nilsson. Medgrundaren Elsa Bernadotte talar ut om verkligheten bakom maträddarappen Karmas snabba tillväxtresa. 

Elsa Bernadotte, medgrundare och operativ chef på Karma.
Elsa Bernadotte, medgrundare och operativ chef på Karma.Foto: Jesper Frisk

Karma växer snabbt genom att hjälpa restauranger, caféer och livsmedelsbutiker att sälja överskottsmat till konsumenter till ett lägre pris. Men framgången har ett pris, enligt medgrundaren Elsa Bernadotte.

Min medgrundare liknar detta vid att äta skit och gilla det.

Vid evenemanget Sting Day i torsdags gav hon en osminkad bild av bolagets turbulenta tillväxtresa. 

”Min medgrundare liknar detta vid att äta skit och gilla det”, skämtade hon från scen.

Intill henne satt Izettles medgrundare Magnus Nilsson. Elsa Bernadotte passade därför på att beskriva hur hon ringt honom och bett om råd vid minst ett kritiskt ögonblick. 

”Han är ingen formell rådgivare och har inte investerat i Karma. Men jag har sprungit på honom vid flera tillfällen och uppskattar hans input. Han har ju mycket erfarenhet av att bygga ett snabbväxande bolag”, säger hon till Di Digital några dagar efter framträdandet.

Författaren Kina Nordlander, Karmas medgrundare Elsa Bernadotte och Izettle-grundaren Magnus Nilsson.
Författaren Kina Nordlander, Karmas medgrundare Elsa Bernadotte och Izettle-grundaren Magnus Nilsson.Foto: Jonas Leijonhufvud.

Karma grundades 2015, men har vuxit snabbt de senaste två åren. Totalt har man nu sålt över en miljon måltider. Det är hundratals ton mat som annars skulle slängts. 

Är vi en framgångssaga? Nej. Vi är långt ifrån klara.

I början av året öppnade man kontor i London och bolaget har redan hundratals partners och 100 000-tals användare där. Man har även lanserat i Paris. Karma utvecklar en företagstjänst i samarbete med Martin & Servera och säjer även mat ur särskilda Karma-kylskåp i livsmedelbutikerna. 

Tillväxten tiofaldigades i fjol. Men omsättningen på knappt 4 miljoner kronor var ändå en bråkdel av förlusten på 27 Mkr.

I likhet med många unga startupbolag lever man ännu på riskkapital. I fjol tog man in nästan 110 miljoner kronor från bland andra Electrolux och Kinnevik KINV B +0,84%Dagens utveckling och mer pengar kommer troligtvis att behövas innan bolaget börjar gå med vinst. 

”Är vi en framgångssaga? Nej. Vi är långt ifrån klara”, säger Elsa Bernadotte som är operativ chef på Karma.

En av utmaningarna hon tycks brottas med är hur man behåller känslan av en liten, platt och snabbrörlig organisation när bolaget växer snabbt. Karma har idag närmare 70 medarbetare i tre länder. Risken är att folk har olika syn på var man är på väg.

För att samordna alla har Elsa Bernadotte och de andra i ledningsgruppen ökat transparensen internt. Man har bland annat en dashboard där medarbetarna hela tiden kan se bolagets viktigaste KPI:er, nyckeltal, i realtid. 

”Bland annat visar vi hur många dagar återstår tills pengarna tar slut. Det är viktigt att medarbetarna får konkret information om hur vi ligger till i förhållande till våra mål”, säger hon.

Hur länge pengarna räcker vill hon inte säga.

”Men man vill inte vänta för länge med att ta in mer kapital. Man kan hamna i ett dåligt förhandlingsläge då.”

Läs mer: Elsa Bernadotte är en av Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 

När går ni med vinst?

”Vi skulle kunna gå med vinst nästa år men då skulle det vara på bekostnad av vår expansion.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera