Annons

Kartläggning: Här är storbankernas fintech-investeringar

Anders Bouvin, Handelsbankens vd, Johan Torgeby, SEB:s vd, Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd och Casper von Koskull, Nordeas vd.
Anders Bouvin, Handelsbankens vd, Johan Torgeby, SEB:s vd, Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd och Casper von Koskull, Nordeas vd. Foto: Joey Abrait/TT/Hampus Andersson/Amanda Lindgren
Svenska storbanker kämpar för att inte bli ifrånsprungna på den stekheta marknaden för fintech. Di Digital har kartlagt jättarnas investeringar i startupbolag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Från robotrådgivare till sparappar och blockkedjeteknik. Storbankerna fortsätter att satsa på fintech och under onsdagen meddelade Nordea att de bildat Nordea Ventures som ska investera i fintech-startups. 

Banken är dock inte ensam om att satsa på ny teknik. Di Digital har kartlagt de fyra storbankernas investeringar i svenska startupbolag.

Läs mer: Ex-banktopp dissar startupbolagens banksamarbeten

 

SEB leder investerarligan

SEB investerar just nu ner cirka 100 miljoner kronor om året i fintech-bolag. Allt började när man i maj 2016 köpte in sig i privatekonomi-appen Tink (NTL). Totalt rörde det sig om en kapitalrunda på 85 miljoner kronor, där SEB var största investerare. Sedan dess har Tinks värdering mer än fördubblats till hela 845 Mkr.

Investeringen gjordes av bankens riskkapitalbolag SEB Venture Capital (NTL) som sedan början av 2016 är helt fokuserat på investeringar i fintech och andra områden som kan bidra till bankens digitalisering.

SEB Venture Capital har efter detta gjort ytterligare investeringar i flera svenska fintechbolag som Now Interact (NTL), som utvecklar applikationer för artificiell intelligens (AI), Leasify (NTL), som är ett digitalt leasingbolag, och Coinify (NTL), som använder blockkedjan för internationella betalningstjänster. 

“De närmaste åren kommer vi fortsätta att investera i kanske 3-4 nya bolag per år. Vi letar framför allt efter nya kreativa tillämpningar av AI men också blockkedjeteknik och annan automation”, säger David Sonnek, chef på SEB Venture Capital.

Läs mer: SEB expanderar blockchain-satsning 

 

Nordea startar eget riskkapitalbolag

Precis som konkurrenten SEB sneglar den nordiska bankjätten Nordea på branschens utmanare. Precis som konkurrenten SEB har man startat investeringsverkamheten Nordea Ventures, med målet att göra strategiska investeringar i fintechföretag. 

Läs mer: Storbanken bildar Nordea Ventures – ska investera i fintechbolag

Men det är inte bankens första satsning på området. Redan 2016  investerade man 10-15 miljoner kronor i Wrapp (NTL), rabattappen som grundades av serieentreprenören Hjalmar Winbladh. Nordea samarbetar även med en rad startups som svenska Sigmastocks (NTL) och Betalo (NTL), samt estländska Feelingstream. Vidare har man investerat i det internationella bankkonsortiet R3.

Läs mer: Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar

 

Swedbank ökar takten

Swedbank gick redan i början av 2016 ut med att man är öppen för både samarbeten och regelrätta förvärv av nya fintechbolag. Men det dröjde över ett år innan man gjorde verklighet av planerna.

I augusti i fjol inledde man ett samarbete med acceleratorn Sting (NTL) och affärsängeln Jane Walerud för att vaska fram nästa generations fintech-stjärnor. Och den 3 april 2017 gjorde man till slut sin första regelrätta fintech-investering när Göteborgsbolaget Mina Tjänster (NTL) tog in 15 miljoner kronor i en kapitalrunda ledd av Swedbank. Affären innebär att startupbolagets tjänst blir tillgänglig på alla bankens digitala kanaler. 

Sedan dess har man även inlett ett samarbete med den sociala aktieappen Sprinklebit (NTL) och köpt betalbolaget Payex (NTL) i en möjlig miljardaffär. 

Läs mer: Swedbanks vd: ”AI kommer att revolutionera allt” 

 

Handelsbanken verkar i det fördolda

Handelsbanken ligger just nu lågt om sin startup-strategi. 

Utifrån ser deras största satsning ut att vara Ecster (NTL), en slags intern startup. Bolaget lanserades under 2016 och består av delar av Handelsbanken Finans och en ny checkout-lösning som ska konkurrera med nya fintech-bolag som Klarna (NTL) och Bambora (NTL). 

“Vi tror på ett starkt samarbete med de här mindre företagen inom fintech. Det finns olika strategier. Man får se vad som är det bästa sättet att samarbeta: att ta in en produkt, investera eller ett samarbete”, säger Stephan Erne, digital chef på Handelsbanken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies