Annons

Kinas styre rasar mot svenska techfesten: ”Allvarlig provokation”

Till höger: Demonstranter protesterar i ett shoppingcenter i Hongkong den 7 september 2019. En av protesternas arrangörer är bokad som talare under Sthlm Tech Fest.
Till höger: Demonstranter protesterar i ett shoppingcenter i Hongkong den 7 september 2019. En av protesternas arrangörer är bokad som talare under Sthlm Tech Fest. Foto: TT
Kinas ambassad protesterar mot att en aktivist i Hongkong får scentid under årets upplaga av Sthlm Tech Fest. ”En allvarlig politisk provokation”, skriver ambassaden i ett mejl som Di Digital har tagit del av.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinas ambassad har protesterat mot att en av arrangörerna bakom demonstrationerna Hongkong ska tala på konferensen Sthlm Tech Fest den 11 september.

Ambassadens politiska avdelning menar att demonstrantens medverkan utgör ”en allvarlig politisk provokation”.

”Vi häpnar över detta arrangemang och skulle vilja uttrycka vår djupa oro och starka motstånd”, skriver ambassaden i ett mejl till arrangörerna som Di Digital har tagit del av.

Ambassaden kallar arrangören för ”upploppsmakare” och menar att Sveriges största techkonferens genom sin bokning ”tolererar våld” och ”trotsar rättsstaten”. Demonstranten ska medverka anonymt via videolänk.

Di Digital har sökt den kinesiska ambassaden för en kommentar.

Läs även: Myndighet ställer in besök på techfest efter Kinas protest 

Protesterna i Hongkong har fortsatt även efter att regionens ledare Carrie Lam drog tillbaka det lagförslag om utlämningar till Fastlandskina som utlöste dem tre månader tidigare.

Det handlar om data och kontroll

Demonstranterna kräver nu även att Kina ska sluta beskriva deras aktioner som ”upplopp”, att alla demonstranter som har arresterats ska friges och att Hongkong ska ha folkvalda ledare.

Arrangören bakom Sthlm Tech Fest, Tyler Crowley, säger att talarschemat är oförändrat och att han ”gärna” även bjuder upp en kinesisk representant på scen.

”Världen har mycket att lära av Kina, som snabbt närmar sig ledarpositionen inom tech. Jag uppmuntrar samarbete och välvilja. Men samtalet som pågår handlar om mycket mer än Kina. Det handlar om data och kontroll”, säger Tyler Crowley.

”Världens regeringar tvingar teknikbolag inom deras territorier att erbjuda full tillgång till sin data. Det är den stora frågan och det är det samtalet vi behöver föra.”

De senaste åren har kinesiskt kapital blivit en allt viktigare källa till finansiering för den svenska techsektorn.

Den kinesiska koncernen Tencent blev 2017 storägare i Spotify och har under det senaste året köpt spelstudion Sharkmob i Malmö och investerat tungt i Fatshark, med bas i Stockholm.

Genom åren har alla från Spotifys Daniel Ek till Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski medverkat under Sthlm Tech Fest.

På onsdagens evenemang deltar bland andra finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), Tinders medgrundare Sean Rad och Lydia Winter, varumärkeschef på Minecraft-bolaget Mojang.

Läs mer: Enkla på väg att rulla ut bolån på 0,95 procent 

Läs mer: Eltaxins leverantör i krisläge: ”Inte helt beroende av dem” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer