Hoppa till innehållet

Kina slukar allt fler av världens techbolag

Techbolagens andel av den globala marknaden för företagsförvärv ökar fort. Trenden eldas på av Kinas växande aptit på unga tech-bolag, visar en ny rapport.

Pony Ma Huateng, ordförande och vd på Tencent Holdings Ltd, och Alibabas grundare Jack Ma. Foto: TT.
Pony Ma Huateng, ordförande och vd på Tencent Holdings Ltd, och Alibabas grundare Jack Ma. Foto: TT.

Att köpa unga teknikbolag blir allt mer populärt bland världens storbolag. Trenden drivs på av låga räntor, private equity-bolagens satsningar och jätteekonomin Kinas ökade sug efter teknikbolag.

”Värderingarna är höga. Men vi ser inga stora risker för en ny it-bubbla”, säger Johan Öberg, Sverigechef för BCG, Boston Consulting Group.

Den internationella strategikonsulten har just släppt sin årliga ”M&A Report” som kartlägger trenderna på marknaden. I år heter rapporten ”The Technology Takeover” då man ser uppköp av teknikbolag som marknadens viktigaste trend.

Vi ser inga stora risker för en ny it-bubbla.

”Det är lättare att se förvärv av teknikbolag som värdeskapande i dag. Det finns ett helt annat fundamenta när det gäller konsumentbeteende, teknikmognad och förmåga att integrera teknikbolag i den egna organisationen”, resonerar Johan Öberg.

Foto:
Johan Öberg, Sverigechef för BCG

Rapporten visar att det i fjol genomfördes cirka 26 000 förvärv och fusioner globalt till ett värde på volymen på 20 biljoner kronor. Det är nära rekordåren 1999 och 2007. Värderingarna ligger överlag på 13,6 gånger vinsten, att jämföra med ett historiskt genomsnitt på 12.

https://e.infogram.com/4624175c-9ecb-4652-a8e2-2f3b4787fc3a?src=embed

När det gäller teknologibolag är värderingarna betydligt högre, med p/e-tal på 24, mot ett historiskt snitt på 20 för sektorn. 

De tre stora, generella trenderna som BCG lyfter fram för 2016 är:

  • Att private equity-bolag är allt mer aktiva.
  • Att kinesiska bolag mer än dubblade sina förvärv under 2016 till 1,6 biljoner kronor. 
  • Att techbolag har ökat markant som andel av de totala förvärven och fusionerna. 

Enligt rapporten har tekniksektorn ökat från 14 till 19 procent av den totala volymen sedan 2012. Tillväxten har varit cirka 9 procent per år under denna period. Värdet på tech-förvärven var hela 30 procent av det totala värdet under 2016. 

Kinesiska bolag vill fördjupa sina affärsmodeller, som när Tencent köpte Supercell.

Ökningen drivs främst på av förvärv från bolag i andra sektorer. Sedan 2012 har andelen tech-förvärv som genomförts av ”traditionella bolag” ökat med 9 procentenheter till 70 procent av de totala transaktionerna.

Läs mer: Lazada-grundaren noterar vietnamesisk bolagsbyggare på First North

BCG identifierar följande nio heta områden: big data, molntjänster, datacenter och it-säkerhet, fintech, spel, health tech, industriell teknik och robotisering, mobila applikationer och sakernas internet, eller internet of things. 

Vidare menar man att bilden av storbolag som köper teknikbolag för att komma åt forskning, är missvisande. Istället är det bolagen med stort fokus egen forskning och utveckling som är mest aktiva på marknaden. 

”Framgångsrika förvärv går ofta ut på att förlänga lyckade tech-satsningar. Det handlar om att accelerera innovationen och utveckla affärsmodellen”, säger Johan Öberg, Sverigechef på BCG.

Trenden mot fler tech-förvärv drivs på av Kina, som i senaste femårsplan deklarerade att utländska förvärv är viktiga för att expandera landets kommersiella förmåga. Hela 20 procent av Kinas utländska förvärv utgörs nu av bolag inom tekniksektorn.

”Kinesiska bolag vill dels uppgradera sin egen teknologi, som vi exempelvis sett med Mideas förvärv av tyska robottillverkaren Kuka. Men man är även intresserad av att fördjupa befintliga affärsmodeller, som när Tencent köpte Supercell”, säger Johan Öberg med hänvisning till affären som värderade den finska speljätten till över 80 miljarder kronor sommaren 2016.

Läs mer: Supercell säljs till Tencent – värderas till över 80 miljarder

De sektorer som förvärvar flest tech-bolag är annars private equity och venture capital-bolagen, bankerna och finansinstituten, bolag inom industrivaror och konsumentvaror, samt vårdsektorn.

De största affärerna med Sverige-koppling under 2016 var Thoma Bravos köp av det svenskgrundade mjukvarubolaget Qlik Technologies för 24 miljarder kronor och svenska EQT:s köp av Press Ganey Holdings, ett amerikanskt mjukvarubolag inom vårdsektorn, för 19 miljarder kronor. Trenden fortsätter i år, bland annat med franska Ingenicos förvärv av svenska betaljätten Bambora för 14 miljarder kronor.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera