Annons

Kina slukar allt fler av världens techbolag

Pony Ma Huateng, ordförande och vd på Tencent Holdings Ltd, och Alibabas grundare Jack Ma. Foto: TT.
Pony Ma Huateng, ordförande och vd på Tencent Holdings Ltd, och Alibabas grundare Jack Ma. Foto: TT.
Techbolagens andel av den globala marknaden för företagsförvärv ökar fort. Trenden eldas på av Kinas växande aptit på unga tech-bolag, visar en ny rapport.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att köpa unga teknikbolag blir allt mer populärt bland världens storbolag. Trenden drivs på av låga räntor, private equity-bolagens satsningar och jätteekonomin Kinas ökade sug efter teknikbolag.

”Värderingarna är höga. Men vi ser inga stora risker för en ny it-bubbla”, säger Johan Öberg, Sverigechef för BCG, Boston Consulting Group.

Den internationella strategikonsulten har just släppt sin årliga ”M&A Report” som kartlägger trenderna på marknaden. I år heter rapporten ”The Technology Takeover” då man ser uppköp av teknikbolag som marknadens viktigaste trend.

Vi ser inga stora risker för en ny it-bubbla.

”Det är lättare att se förvärv av teknikbolag som värdeskapande i dag. Det finns ett helt annat fundamenta när det gäller konsumentbeteende, teknikmognad och förmåga att integrera teknikbolag i den egna organisationen”, resonerar Johan Öberg.

Foto:
Johan Öberg, Sverigechef för BCG

Rapporten visar att det i fjol genomfördes cirka 26 000 förvärv och fusioner globalt till ett värde på volymen på 20 biljoner kronor. Det är nära rekordåren 1999 och 2007. Värderingarna ligger överlag på 13,6 gånger vinsten, att jämföra med ett historiskt genomsnitt på 12.

https://e.infogram.com/4624175c-9ecb-4652-a8e2-2f3b4787fc3a?src=embed

När det gäller teknologibolag är värderingarna betydligt högre, med p/e-tal på 24, mot ett historiskt snitt på 20 för sektorn. 

De tre stora, generella trenderna som BCG lyfter fram för 2016 är:

  • Att private equity-bolag är allt mer aktiva.
  • Att kinesiska bolag mer än dubblade sina förvärv under 2016 till 1,6 biljoner kronor. 
  • Att techbolag har ökat markant som andel av de totala förvärven och fusionerna. 

Enligt rapporten har tekniksektorn ökat från 14 till 19 procent av den totala volymen sedan 2012. Tillväxten har varit cirka 9 procent per år under denna period. Värdet på tech-förvärven var hela 30 procent av det totala värdet under 2016. 

Kinesiska bolag vill fördjupa sina affärsmodeller, som när Tencent köpte Supercell.

Ökningen drivs främst på av förvärv från bolag i andra sektorer. Sedan 2012 har andelen tech-förvärv som genomförts av ”traditionella bolag” ökat med 9 procentenheter till 70 procent av de totala transaktionerna.

Läs mer: Lazada-grundaren noterar vietnamesisk bolagsbyggare på First North

BCG identifierar följande nio heta områden: big data, molntjänster, datacenter och it-säkerhet, fintech, spel, health tech, industriell teknik och robotisering, mobila applikationer och sakernas internet, eller internet of things. 

Vidare menar man att bilden av storbolag som köper teknikbolag för att komma åt forskning, är missvisande. Istället är det bolagen med stort fokus egen forskning och utveckling som är mest aktiva på marknaden. 

”Framgångsrika förvärv går ofta ut på att förlänga lyckade tech-satsningar. Det handlar om att accelerera innovationen och utveckla affärsmodellen”, säger Johan Öberg, Sverigechef på BCG.

Trenden mot fler tech-förvärv drivs på av Kina, som i senaste femårsplan deklarerade att utländska förvärv är viktiga för att expandera landets kommersiella förmåga. Hela 20 procent av Kinas utländska förvärv utgörs nu av bolag inom tekniksektorn.

”Kinesiska bolag vill dels uppgradera sin egen teknologi, som vi exempelvis sett med Mideas förvärv av tyska robottillverkaren Kuka. Men man är även intresserad av att fördjupa befintliga affärsmodeller, som när Tencent köpte Supercell”, säger Johan Öberg med hänvisning till affären som värderade den finska speljätten till över 80 miljarder kronor sommaren 2016.

Läs mer: Supercell säljs till Tencent – värderas till över 80 miljarder

De sektorer som förvärvar flest tech-bolag är annars private equity och venture capital-bolagen, bankerna och finansinstituten, bolag inom industrivaror och konsumentvaror, samt vårdsektorn.

De största affärerna med Sverige-koppling under 2016 var Thoma Bravos köp av det svenskgrundade mjukvarubolaget Qlik Technologies för 24 miljarder kronor och svenska EQT:s köp av Press Ganey Holdings, ett amerikanskt mjukvarubolag inom vårdsektorn, för 19 miljarder kronor. Trenden fortsätter i år, bland annat med franska Ingenicos förvärv av svenska betaljätten Bambora för 14 miljarder kronor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer