Annons

Techprofilen: ”Historiskt att Tiktok plockar vd från Disney”

Tom Xiong, Kinaexpert och techentreprenör med bas i Shanghai.
Tom Xiong, Kinaexpert och techentreprenör med bas i Shanghai.
Kinesiska Bytedance rekryterar Disneys toppchef Kevin Mayer till rollen som ny vd för succéappen Tiktok. ”Det är historiskt. Jag gissar att de vill bli ett nytt Youtube med profiler och egna produktioner”, säger techprofilen Tom Xiong.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under måndagen rapporterade Wall Street Journal att Disneys streamingchef Kevin Mayer blir ny vd för Tiktok, en av de just nu snabbast växande sociala medietjänsterna i världen.

Den kinesiska appen har lockat flera miljarder användare, främst barn och tonåringar, med sin tjänst för att skapa och dela korta, enkla musikvideos där användarna mimar och rör sig i takt till en viss låtsnutt. 

Den 58-årige Kevin Mayer har spelat en nyckelroll inom Disney, bland annat vid förvärven av bolagen Pixar, Lucasfilm och Marvel. 

Han ansvarade nyligen för lanseringen av den framgångsrika Netflix-utmanaren Disney+ och beskrevs länge som en vd-kandidat på Disney. De spekulationerna tog dock slut när Walt Disneys vd Bob Iger sa upp sig i februari och ersattes av Bob Chapek.

Kinesiska techjättar har inte lyckas hajpa sig själva på samma sätt som exempelvis Wework, Snapchat eller Uber.

Den svenska entreprenören och poddprofilen Tom Xiong, som driver en fitness-app i Shanghai, ser rekryteringen som historisk. 

”Detta är verkligen ett 'power move' från Bytedance, som ser ut att snabbt vilja positionera om företaget från en kinesisk startup till en global social media-jätte och maktspelare inom den globala innehållsscenen”, säger Tom Xiong.

Han växte upp i Sverige, med kinesiska föräldrar, och är bland annat känd som ena hälften av podden Digitala Draken som beskriver och analyser den kinesiska techsektorn.

Enligt Tom Xiong har jättar som Alibaba och Tencent försökt, men aldrig riktigt lyckats, etablera sig på bred front i USA eller Europa.

”Kinesiska techjättar har inte lyckas hajpa sig själva på samma sätt som exempelvis Wework, Snapchat eller Uber. Ofta har högsta ledningen inte vetat hur man gör detta utanför Kina. Jag tror definitivt att Bytedance vd-rekrytering kommer att ändra detta”, säger han.

Kevin Mayer tillträder vd-rollen på Tiktok redan den 1 juni och blir då även operativ chef för dess kinesiska moderbolag Bytedance. 

Tiktok är i dag en världssensation som används regelbundet av hundratals miljoner ungdomar världen över. Under coronapandemin har tjänstens popularitet ökat ytterligare. I slutet av april uppges appen ha passerat två miljarder nedladdningar, vilket är en halv miljard fler än fem månader tidigare. Detta enligt mobilmätningsbolaget Sensor Tower, skriver tidskriften Fortune i sin nätupplaga. 

Tiktok har själva uppgett att de hade 315 miljoner nedladdningar under första kvartalet 2020 i App Store och Google Play. Det är fler nedladdningar än för någon app någonsin, i ett enskilt kvartal, skriver Fortune.

Bolaget sägs ha omsatt ungefär 200 miljarder kronor globalt i fjol. 

Bytedance vill ha en personalstyrka på 100 000 i slutet av 2020, vilket är ungefär lika många som e-handelsjätten Alibaba och långt fler teknikkonglomeratet Tencent. Bolaget letar även personal i Sverige, vilket Di Digital rapporterat om tidigare i år.

Men allt har inte gått smärtfritt för Tiktok. 

Det kinesiska bolaget har pekats ut som en potentiell säkerhetsrisk av USA och misstänks för censur och spionage. Oro har också väckts om var i världen användarnas data egentligen lagras. Bytedance har nekat till sådana anklagelser och försäkrat att data från såväl amerikaner som européer hanteras lokalt, inte i Kina.

Den här rekryteringen kan leda till att fler toppchefer från väst vågar jobba för de kinesiska techjättarna.

Läs mer: Tom Xiongs råd till svenska småbolag: Planera för noll intäkter

Tom Xiong menar att Bytedance rekrytering av Disneys toppchef är viktig just på grund av den misstänksamhet som ofta riktas mot kinesiska techbolag. 

”I en tid då kinesiska techbolag har fått allt större misstänksamhet riktad mot sig, i många fall obefogat och i vissa fall befogat, kan den här rekryteringen i förlängningen leda till att fler toppchefer från väst vågar jobba för de kinesiska techjättarna, samt påbörja en förändring i attityd gentemot dem. Och det är ju exakt vad alla de kinesiska techbolagen är ute efter, en plattform de kan utgå från för att enklare kunna etablera sig utomlands”, säger han.

Att Tiktok nu har en vd som är van att hantera Hollywood kan innebära att bolaget utmanar både bolag som Netflix och Disney, men även Youtube.

”Nu är det mer realistiskt än någonsin att anta att de vill bli ett nytt Youtube, det vill säga en modern tv-kanal för den yngre generationen. Det skulle inte förvåna mig att de väldigt snart kommer offentliggöra egen produktion av exempelvis tv-serier, och börja nyttja talanger inom Tiktoks värld”, säger han

I Kina har Bytedance på senaste valt en annan väg, med fördjupad e-handel och liveshopping.

”Nu verkar den vägen bli mindre relevant”, säger Tom Xiong.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer