Hoppa till innehållet

Kinas Alibaba storsatsar på ”Zlatans e-sportsplattform”

E-sportsplattformen Challengermode tar in hela 105 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda ledd av den kinesiska e-handelsjätten Alibaba. Även fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović, delägare sedan tidigare, deltar i rundan. 

Alibabas grundare Jack Ma, Challengermodes medgrundare och vd Robel Efrem och fortbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.
Alibabas grundare Jack Ma, Challengermodes medgrundare och vd Robel Efrem och fortbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Investerarna fortsätter att flockas kring Robel Efrems e-sportsplattform. Nu står det klart att Challengermode tagit in hela 105 miljoner kronor (12 miljoner dollar) i en ny finansieringsrunda ledd av Ewtp Innovation Fund, som ägs den kinesiska e-handelsjätten Alibaba Group. 

Ewtp Innovation Fund säger sig vara glada över att få Challengermode in i portföljen.

”De har sedan första mötet visat en grym förståelse för det vi gör och fortsätter leverera post investment. Det har helt enkelt varit en bra match”, säger Challengermodes vd och medgrundare Robel Efrem per mejl. 

CY Chen vid fondens gamingdel Joyme Capital hyllar Challengermode i ett skriftligt uttalande. 

”Deras ledande position på den snabbt växande e-sportsmarknaden gör dem perfekta för oss. Sedan företaget lanserades 2014 har det fortsatt att uppnå betydande milstolpar när det gäller tillväxt, produktutveckling och kundförvärv. Vi ser fram emot att fortsätta stödja ledningsgruppen för att framgångsrikt bygga upp, utveckla och växa verksamheten till dess fulla potential”, säger CY Chen vid fondens gamingdel Joyme Capital i ett skriftligt uttalande. 

Övriga investerare i rundan är Telia Ventures, samt de befintliga delägarna GP Bullhound, Lundin-familjens riskkapitalbolag Back In Black Capital och fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović.

Vd:n vill inte kommentera bolagets värdering.

Challengermode har utvecklat en plattform för ”gamers” och lag inom e-sport att delta i turneringar och mästerskap som arrangeras av olika organisatörer. Exempel är FIFA och spelet League of Legends. Affärsmodellen går ut på att ta en del av transaktionerna, exempelvis vid biljettförsäljning. 

Kapitalet man tar in ska användas för teknisk utveckling, internationell expansion till bland annat Nordamerika och affärsutveckling med fokus på att öka intäktsströmmarna, enligt bolaget. 

Det kan behövas. Under verksamhetsåret som slutade den sista mars 2019 omsatte Challengermode endast 2 miljoner kronor med en förlust på 21 Mkr.

Läs mer: Ökad förlust för Zlatans e-sportbolag

Robel Efrem vill inte kommentera hur bolagets omsättning utvecklats sedan dess.

”Det har gått tillräckligt bra för att vi ska kunna stänga en runda under dessa tider. Vi fortsätter leverera med fokus på tillväxt”, säger han. 

I sitt pressmeddelande skriver Challengermode att finansieringen görs i en tid då e-sport har ett högre ”minuttittande” än många traditionella sporter som tennis, basket och rugby. 

”Idag spelar mer än 2,5 miljarder människor i världen dataspel och mer än 220 miljoner människor tittar på professionella e-sportturneringar varje månad”, skriver man.

Challengermode grundades 2014 av ett gäng med vd Robel Efrem i spetsen.
Challengermode grundades 2014 av ett gäng med vd Robel Efrem i spetsen.

Challengermode beskriver sig som ”en av de snabbast växande gräsrotsplattformarna för e-sport”. Man uppger sig ha stått värd för miljontals tävlingar hittills i år i Europa och lyfter fram sitt partnerskap med världens största digitala festival Dreamhack, den globala fotbollsorganisationen Fifa och det kända e-sportslaget Fnatic.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera