Annons

Kinas Aliexpress ratar Postnords lösning på avgift

Jack Ma är grundare av e-handelsjätten Alibaba med sajten Aliexpress.
Jack Ma är grundare av e-handelsjätten Alibaba med sajten Aliexpress. Foto: kollage
Samtidigt som amerikanska Wish har valt att ansluta sig till Postnords lösning på hanteringsavgift har bland annat Aliexpress än så länge nobbat förslaget. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under torsdagskvällen blev det klart att Postnord och Wish har kommit fram till ett avtal som gör att handlare på den amerikansk-ägda e-handelssajten slipper den hanteringsavgift som Postnord införde på paket som kommer från länder utanför EU. Framöver kommer Wish att ta betalt för både moms och hanteringsavgift direkt vid köptillfället.

Läs även: Nu skrotar Postnord avgiften för e-handelssajten Wish 

Förutom avtalet med Wish, som kan ses som en fjäder i hatten för Postnord, har en rad andra e-handelsaktörer, däribland Alibabas Aliexpress, valt att tacka nej till lösningen som Postnord har föreslagit.

”Vi har också haft diskussioner med de största plattformarna, och de valde då att inte gå vidare med vår lösning”, säger han. 

Att Postnord har försökt få till en deal speciellt med de största spelarna beror på hur vi handlar i Sverige.

”Om man tittar på den svenska e-handeln ser ut så är det de stora aktörerna som dominerar. Då är det rimligt att börja i den änden”, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord.

Varför valde de att inte gå vidare?

”Även om vi tycker att vi är en stor marknad, är vi i relation till en stor e-handelsjätte inte mer än en medelstor stad i Kina. Det perspektivet är det ibland nyttigt att ha. Det är orsaken till varför de inte ser att en speciallösning för vår marknad kommer att göra någon skillnad för deras e-handlare”, säger han och fortsätter.

”Men nu när systemet finns på plats så hoppas vi att fler kommer att inse fördelarna med det och vara intresserade av att införa det.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer