Annons

Kinesisk jätte fortsätter köpfest i Norden – tar storpost i spelbolag

Foto: Kin Cheung
Teknikkonglomeratet Tencent köper en tredjedel av den norska spelutvecklaren Funcom för över 350 miljoner norska kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den kinesiska techjätten Tencent köper 29 procent av aktierna i den norska spelutvecklaren Funcom och blir därmed bolagets största ägare.

Funcom grundades 1993 och är noterat på Oslobörsen, men har sitt moderbolag i Nederländerna. Aktien rusade över 20 procent i öppningen på måndagen.

Tencent har köpt aktierna av Norgebaserade KGJ Capital, ett bolag kontrollerat av Hans Peter Jebsen, ägare till Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi.

Tencent betalade 15,72 norska kronor per aktie. Hela affären bör därmed vara värd 351 miljoner norska kronor, enligt Di Digitals uträkning baserat på information från ägardatatjänsten Holdings.

Under 2018 omsatte Funcom motsvarande 331 miljoner kronor, och gjorde en rekordhög vinst på nästan 60 Mkr. Bolaget står bland annat bakom spelen ”Conan Exiles”, ”The Secret World” och ”Mutant Year Zero: Road to Eden”. 

Tencent har gått på en köpfest i Norden under det senaste året. Våren 2019 köpte den kinesiska koncernen en tredjedel av den svenska spelutvecklaren Fatshark för drygt en halv miljard kronor. Det följdes några månader senare upp med en affär där Tencent förvärvade 100 procent av aktierna i Malmö-baserade Sharkmob för en hemlig summa.

Läs mer: Di avslöjar: Tencent går in tungt i svenska spelsuccén Fatshark 

Läs mer: Techjätten Tencent köper hemlighetsfullt svenskt spelbolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer