Annons

Kinesisk techdoldis värderas till 700 miljarder – överväger att bygga mobiltelefon

Zhang Yiming har grundat Bytedance, som äger det populära sociala nätverket Tiktok.
Zhang Yiming har grundat Bytedance, som äger det populära sociala nätverket Tiktok. Foto: Giulia Marchi
Den kinesiska jätten Bytedance står bakom succéappen Tiktok och värderas till över 700 miljarder kronor. Nu sägs teknikbolaget vara på väg att lansera så väl en streamingtjänst som egna mobiltelefoner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förra veckan rapporterade Bloomberg att kinesiska Bytedance förbereder en lansering av en Spotify-liknande musikstreamingtjänst för utvecklingsmarknader.

Bytedance sägs nu även vara på väg att ge sig in i den tuffa hårdvarukonkurrensen genom att släppa en egenutvecklad smartphone.

Om planerna verkställs blir det i så fall företagets första satsning på hårdvara. Tanken är att släppa en telefon med de egna apparna förinstallerade, bland annat inom nyheter, video och spel. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.

Projektet har sin grund i att Bytedance förvärvat ett antal patent från den kinesiska smartphonetillverkaren Smartisan.

Bytedances planer ses dock inte med blida ögon av alla bedömare.

”Det finns i princip inget utrymme för dem på massmarknaden,” säger Jia Mo, analtyiker på Canalys, till Financial Times.

Läs mer: Spotify utmanas av bolaget bakom Tiktok 

Bytedance är ett av världens högst värderade startupbolag med ett uppskattat värde på 75 miljarder dollar, motsvarande 717 miljarder kronor. 

Till skillnad från många andra kinesiska techföretag har Bytedance en stor användarbas utanför hemlandet, bland annat i Indien och USA, tack vare den globala succén Tiktok.

Tiktok möjliggör bland annat för användarna att skapa korta, uppemot 15 sekunder, musikvideokreationer. På så sätt liknar tjänsten den nedlagda videotjänsten Vine, som ägdes av Twitter.

(Finwire/Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer