Annons

Kinesisk världssuccé ska nyanställa 10 000 – jagar personal i Stockholm

Zhang Yiming har grundat Bytedance.
Zhang Yiming har grundat Bytedance. Foto: TT.
Tiktok växer i raketfart och är det första sociala mediet från Kina som slår stort i väst. Nu letar det stundtals kritiserade bolaget efter personal i Sverige – där appen används av en tredjedel av alla unga mellan 11-19 år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tiktok är en av de snabbast växande sociala medietjänsterna i världen just nu. 

Appen uppges ha en halv miljard aktiva, månatliga användare i världen – vilket är ungefär dubbelt så många som lyssnar på musik via Spotify. 

Tjänsten lockar främst barn och tonåringar som kan skapa och dela korta, enkla musikvideos där användarna mimar och rör sig i takt till en viss låtsnutt. 

Enligt Internetstiftelsen används Tiktok av 27 procent av alla unga svenskar mellan 11-19 år.

Läs mer: Kinesiska appen gör succé i väst – ”lite av en chock” 

Bakom Tiktok står det kinesiska teknikbolaget Bytedance. Nu letar företaget personal i Sverige, kan Di Digital berätta. 

Enligt en jobbannons söker bolaget en ”produktansvarig” med utstationering i Stockholm. Tjänsten innefattar bland annat marknadsföring och strategiarbete.

Läs även: Stjärnrekryteraren: Här är branscherna som anställer för fullt under krisen

I början av 2019 började man sälja annonser till svenska företag. På sikt är det också troligt att Tiktok kommer lansera köp-länkar till e-handelsföretag direkt i appen, vilket nu testas i USA.

Bolaget sägs ha omsatt ungefär 200 miljarder kronor globalt i fjol. Nyligen gick Bytedance ut med avsikten att anställa 10 000 nya personer mitt under den brinnande coronapandemin. 

Vid slutet av 2020 vill Bytedance ha en personalstryka på 100 000, ungefär lika många som e-handelsjätten Alibaba och långt fler teknikkonglomeratet Tencent.

För drygt ett år sedan blev Bytedance det största startupföretaget i världen utanför börsen, med ett uppskattat bolagsvärde om ungefär 1 000 miljarder kronor.

Men allt har inte gått smärtfritt för Tiktok. 

Det kinesiska bolaget har pekats ut som en potentiell säkerhetsrisk av USA och misstänks för censur och spionage. Oro har också väckts om var i världen användarnas data egentligen lagras.

Bytedance har nekat till sådana anklagelser och försäkrat att data från så väl amerikaner som européer hanteras lokalt, inte i Kina.

”Det finns mycket missförstånd där ute. Vi avgränsar våra marknader mer än vad folk tror”, sa grundaren Zhang Yinming nyligen i en sällsynt intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Han startade bolaget 2012 i Peking och uppges fortfarande ha kontroll över majoriteten av rösterna i bolaget, trots att riskkapitalbolag som Softbank och Sequoia pumpat in stora summor pengar. 

Det har talats om att en börsnotering är aktuell för Bytedance i antingen Kina, Hongkong eller USA.

”För stunden är inte börsnotering nära förestående. Men internt genomför vi förberedelser”, sa Zhang Yinming till Reuters.

Di Digital har utan framgång sökt Bytedance för kommentarer om deras planer i Sverige.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer