Annons

Kinesiska Tencent är techrasets största förlorare

Pony Ma Huateng, vd och medgrundare av Tencent.
Pony Ma Huateng, vd och medgrundare av Tencent. Foto: AP
Amerikanska techjättar har tappat i börsvärde den senaste månaden. Men störst tapp har det kinesiska techbolaget Tencent gjort med över 1250 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En del av världens största techbolag har haft en svår tid de senaste månaderna. Mest uppenbart är Facebook som efter en nedslående rapport har tappat närmare 20 procent sedan förra veckan. Även Twitter har tappat över 20 procent efter sin kvartalsrapport. 

Men det är inte bara de amerikanska techbolagen som har börskriser. Störst ras hittar man hos Hongkong-noterade Tencent. 

Läs även: Så tar Tencents superapp Wechat över nätet i Kina 

Bolaget, som bland annat står bakom superappen Wechat, blev det första kinesiska bolaget att värderas till över 500 miljarder dollar, motsvarande 4 375 miljarder kronor, i slutet av förra året. I början av året gick bolaget även om Facebook i börsvärde. Men sedan sin toppnotering i januari har Tencent tappat en fjärdedel av sitt börsvärde, enligt Bloomberg News

Bolaget har därmed förlorat 143 miljarder dollar, över 1 250 miljarder kronor, i börsvärde sedan toppnoteringen. Om man tittar på övriga techbolag har Facebook tappat 136 miljarder dollar sedan sin toppnotering det senaste året. Även kinesiska Alibaba har tappat 55 miljarder dollar i börsvärde, skriver Bloomberg.

Anledningen till Tencents tapp beror till stor del på att tillväxten av bolagets största inkomstkälla – mobilspel – har saktat ned. Under 2017 kom över 40 procent av bolagets intäkter från onlinespel på mobil och pc. 

Enligt Bloombergs sammanfattning av analytikers syn på Tencent spår man en årlig tillväxt på 5,1 procent, vilket är den lägsta sedan 2012. Hur marknaden reagerar på Tencents siffror får vänta till den 15 augusti då den kinesiska techjätten rapporterar. 

Lyssna på: Den Digitala Draken: ”Därför försökte Tencent köpa Spotify” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer