Hoppa till innehållet

King-chef vill få fler att starta egen spelstudio

King-chefen Kim Nordström vill få fler att våga starta egen spelstudio. Nu vill han föra samman den skånska spelbranschen med startupvärlden.

Kim Nordström vill få fler spelutvecklare att locka till sig riskkapital.
Kim Nordström vill få fler spelutvecklare att locka till sig riskkapital.Foto: Press/King

Efter en rad framgångsrika bolagsförsäljningar och börsnoteringar råder det startup-feber i den svenska spelbranschen. Stärkta av framgångarna har veteraner från jättar som King, Paradox och Dice hoppat av för att starta egna spelstudior.

Hittills sker dock de flesta avknoppningarna i Stockholmstrakten. Det trots att Malmö och Skåneregionen, med stora spelstudior som Ubisofts Massive, Frictional Games, King och Tarsier Studios, anses höra till ett av norra Europas viktigaste spelutvecklingskluster.

Kim Nordström vill ändra på den saken. Tillsammans med Malmö Startups har han tagit initiativ till ett skånskt nätverk och ett event som ska få regionens spelutvecklare att närma sig såväl startupscenen som investerare. 

”Min uppfattning är att det finns väldigt många duktiga hantverkare inom spelindustrin men väldigt få som är intresserade av det administrativa kring att driva företag”, säger Kim Nordström. 

Spelutvecklare har inte erfarenhet av marknadsföring eller produktägarskap.

Redan i nästa vecka kör han och nätverket Malmö startups igång Gaming Day Malmö, ett första event för att låta utvecklare knyta kontakter med startupvärlden.

”Spelutvecklare drivs av att bygga världens bästa spel men har inte erfarenhet av marknadsföring eller produktägarskap. Därför vill vi hjälpa dem att närma sig de som kan just det”, säger Kim Nordström. 

De senaste tre åren har han varit chef för Kings Malmöstudio. Studion utvecklar Pet Rescue, som är en av Kings största framgångar efter Candy Crush Saga. Under Kim Nordströms ledning har Malmöstudion växt från 20 anställda till omkring 100.

Läs även: 3 miljarder senare – King-grundaren talar ut

I början av sommaren lämnade han över chefsrollen för Malmöstudion till Daniel Svärd och under hösten förs diskussioner om andra roller för Kim Nordström inom det numera amerikanskägda spelbolaget.

Kim Nordström hoppas på att initiativet ska leda till att fler mindre studior ser dagens ljus i Skåne.

“Jag tror det är bra för hela branschen med olika typer av aktörer i ekosystemet. Det lockar också till sig många olika typer av talanger till branschen, vilket i sig bidrar till både ökad kreativitet och mer innovation.”

Enligt Kim Nordström letar de stora bolagen alltid efter utvecklare som har drivit eller försökt driva egna studior.

Den stora utmaningen är att få spelutvecklarna att sälja in sin idé på rätt sätt.

”Jag har rekryterat många till Kings Malmökontor och vet att de få entreprenörer som finns i branschen är högt aktade och har lättare att ta sig in hos de stora bolagen.”

Den ideella föreningen Game City har tidigare lyft frågan om en spelinkubator i Malmö, något som Kim Nordström också gärna vill se. 

”Om man kan hjälpa utvecklare med trygghet, finansiering och rådgivning så kan det inte vara annat än bra.”

Hur svårt har spelbranschen att hitta riskkapital?

”Det är en bransch med väldigt hög risk, men det finns kapital och de som är villiga att investera i spel. Spelindustrin är ung och den stora utmaningen är att få spelutvecklarna att sälja in sin idé på rätt sätt till investerarna. Här har startupvärlden i Malmö kommit så mycket längre än vad spelvärlden har gjort”, säger Kim Nordström.

Läs även: 4 av 5 King-grundare blir miljardärer

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera