Annons

King-miljardärernas smarta transportbolag går i konkurs

Från vänster: Mosts grundare Nils Tunebjer och Erich Hugo tillsammans med bolagets sensor. Till höger: King-miljardären Sebastian Knutsson som investerat i bolaget.
Från vänster: Mosts grundare Nils Tunebjer och Erich Hugo tillsammans med bolagets sensor. Till höger: King-miljardären Sebastian Knutsson som investerat i bolaget. Foto: Press och Di.
Svenska Most ville stoppa matsvinnet genom att förbättra transporterna av livsmedel världen över. Med på resan var fyra miljardärer från spelbolaget King – men nu går bolaget i konkurs efter att ha bränt över 40 miljoner kronor sedan starten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Teknikbolaget Mobile Sensory Technologies Sweden, eller Most, har byggt en sensor som bland annat mäter temperaturförändringar i containertransporter.

Företaget grundades 2013 och tanken var att förhindra att delar av världens mat förstörs under transporten. Att så sker i dag beror oftast på fel temperatur i kylarna, luftfuktigheten eller att lasten skakar för mycket. 

Med på resan var en hel rad kända techprofiler. King-grundarna och spelmiljardärerna Lars Markgren, Sebastian Knutsson, Patrik Stymne och Thomas Hartwig ägde tillsammans drygt en fjärdedel av bolaget. 

Men nu går bolaget i konkurs, vilket Breakit var först att rapportera om. Enligt handlingar som Di Digital tagit del av skickades ansökan in till tingsrätten den 16 december i år.

Under årens lopp tog bolaget in över 40 miljoner kronor i externt kapital, enligt Bolagsverket.

Men finansieringen var ändå inte tillräcklig. Mosts senaste årsredovisning gör gällande att företaget siktade på att genomföra en större nyemission under hösten 2019, vilket aldrig blev verklighet.

Helåret 2018 omsatte Most blygsamma 4,8 Mkr, trots att man ska ha haft samarbeten med företag i ett 30-tal länder. Förlusten landade samtidigt på nästan 16 Mkr samma period.

Det Stockholmsbaserade företaget grundades av Erich Hugo och Nils Tunebjer.

Enligt Breakit försöker konkursförvaltaren nu att sälja tillgångarna i konkursboet, för att på så sätt kunna driva vidare verksamheten. Ett beslut väntas inom de kommande veckorna.

Läs mer: King-grundare satsar i smarta transporter 

Läs mer: Candy Crush-pengar ska stoppa matsvinn: ”Vi vill skapa transparens” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer