Annons

King vill inte betala 130 miljoner till Skatteverket

Kings medgrundare och kreativa chef Sebastian Knutsson.
Kings medgrundare och kreativa chef Sebastian Knutsson. Foto: TT och Di.
Candy Crush-skaparna King och Skatteverket är inte såta vänner. Det svenska spelbolaget har genom åren krävts på flera miljarder kronor av myndigheter – och nu fortsätter striden i rätten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska mobilspelutvecklaren King, som är mest kända för att ha tagit fram världssuccén Candy Crush, krävdes på 590 miljoner kronor av Skatteverket under 2017.

Myndigheten menade att bolaget redovisat för låga intäkter i Sverige och i stället valt att ta ut oproportionerligt mycket av vinsten på lågskatteön Malta. Där finns King-koncernens juridiska ägare till spelkatalogen, it-systemen och användarbasen. 

Bolaget har ett stort kontor med spelstudio i Stockholm. Di Digital har tidigare rapporterat om hur drygt 600 av de anställda flyttar till toppmoderna Sergelhuset, som tidigare var ett av SEB:s stora kontor. 

King har sedan tidigare betalat in den större delen av skulden till Skatteverket, vilket Di Digital rapporterat om, men tar nu strid om skattetilläggsdelen på drygt 130 Mkr. 

Läs mer: Skattesmällen tynger ner King – betalar in 445 miljoner

Skattetillägg är en avgift som företag kan få betala om de har lämnat oriktiga uppgifter.

Men det finns förmildrande omständigheter i fallet som Skatteverket inte tagit hänsyn till, skriver Kings juridiska ombud.

”Sammantaget står inte ett skattetillägg uppgående till ett så enormt högt belopp i proportion till det fel som bolaget enligt Skatteverket gjort”, står att läsa. 

Granskningen gällde pengaflödena inom King-koncernen mellan 2013 och 2015.

Skatteverket stod fast vid sitt beslut om tillägget på 130 Mkr i en obligatorisk omprövning i mars i år, varför ärendet nu hamnat på förvaltningsrättens bord.

”King har mottagit Skatteverkets beslut, som i linje med processen har överlämnats till förvaltningsdomstolen. Just nu förbereder vi en kommentar till förvaltningsdomstolen för att tydliggöra vår inställning i fallet”, uppger Kings kommunikationschef Charley Tesch för Di Digital.

King köptes ut från börsen i USA av spelutvecklaren Activision Blizzard för 50 miljarder kronor i slutet på 2015. Bolaget grundades av fyra svenskar och två britter.

Koncernens komplicerade bolagsstruktur – med olika företag baserade i Sverige, Storbritannien och Malta – har stått under lupp av Skatteverket i flera omgångar under de senaste åren. 

Ett annat ärende avgjordes hösten 2019 när King kom överrens med Skatteverket om att 40 procent av koncernens vinster framöver ska beskattas i Sverige. Därmed slapp King undan en skattesmäll på 4 miljarder kronor.

Läs mer: Spelbolaget slipper miljardsmäll – lovar skatta tungt i Sverige 

Enligt moderbolaget Activision Blizzard var Candy Crush det bäst säljande mobilspelet i hela USA under 2019. I fjol omsatte King drygt 20 miljarder kronor, en marginell minskning från året innan, och noterade en vinst på drygt 7,4 miljarder kronor.

Användarsiffrorna för Candy Crush har dock varit på väg nedåt en längre tid. Sedan 2015 har antalet spelare som är inne varje månad sjunkit från 550 till 249 miljoner.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer