Hoppa till innehållet

King-veteraner ska få ny svensk spelstudio att lyfta

Alex Aguilera tror sig ha receptet för ytterligare en svensk spelsuccé i miljardklassen. Nu gör Inventure, Almi Invest och den tidigare King-chefen Fredrik Åhlberg en första investering i hans nya studio.

Nystartade spelstudion Like a Boss Games utvecklar sociala mobilspel för en sportintresserad publik.
Nystartade spelstudion Like a Boss Games utvecklar sociala mobilspel för en sportintresserad publik.

Alex Aguilera har en gedigen bakgrund i spelbranschen, med chefsroller hos bjässen Electronic Arts och på svenskgrundade Stardoll.

“På Electronic Arts jobbade jag med free-to-play-spel. Vi satt på en marknadsföringsbudget på hundratals miljoner men märkte ändå hur små och snabba mobilstudior sprang om oss. Det var väl där idén föddes om att göra någonting eget”, säger han till Di Digital.

De senaste åren har han själv gjort ett par mindre investeringar i svenska spelstudior, bland dem Visual Dreams och Funrock. Men sedan en månad tillbaka är han själv entreprenör och medgrundare av spelstudion Like a Boss.

Like a Boss har just avslutat en första finansieringsrunda om 5 miljoner kronor från Inventure, Almi Invest och affärsänglarna Maths Ohlsson och Fredrik Åhlberg. Den sistnämnda var tidigare studiochef på nu börsnoterade King men lämnade bolaget i februari 2015.

I det nya bolagets styrelse sitter även Marcus Jacobs, till vardags ansvarig för spelserien Candy Crush på King. 

Utöver Alex Aguilera är studions grundare Jan Rigerl, tidigare senior utvecklare på King, Simon Rodriguez, tidigare mobilutvecklare på Stardoll och Kornelius Dahl, tidigare grafiker på Gaming Corps.

Studions första spel blir ett socialt mobilspel riktat mot en sportälskande publik, i en genre som Alex Aguilera menar att ingen större studio tagit grepp om än.

“Jag vill inte avslöja för mycket, men vi riktar oss mot en sportälskande publik och vi tror att vi har hittat ett ganska så unikt, nischat koncept där vi kommer att bli först”, säger Alex Aguilera.

“Sen gäller det givetvis att leverera ett riktigt bra spel, men det är vi säkra på att vi kan göra”, fortsätter han.

Förut så var det lite vilda västern. Idag fungerar mobilspel som vilken marknad som helst.

Mobilspelsmarknaden har mognat ordentligt bara de senaste åren, tillägger han. Idag dominerar stora, etablerade studior de flesta spelgenrer.  

“Förut så var det lite vilda västern över den här branschen. Idag fungerar mobilspel ungefär som vilken konkurrensutsatt marknad som helst. Ju tuffare konkurrensen är desto viktigare blir det att nischa sig och undvika det som är för brett och casual”, säger Alex Aguilera.  

Pengarna som bolaget har tagit in ska täcka utvecklingen av studions första spel. Om ungefär ett år är det dags för lansering, samt ytterligare en finansieringsrunda. Därefter är målen högt ställda.

“Nordeus (som utvecklar spelet Top Eleven Football Manager) är ett bolag som gör det bra inom nischade sportspel. De har fyra miljoner aktiva spelare om dagen. Det finns ingenting som säger att vi inte kan nå den nivån”, säger Alex Aguilera.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera