Annons

Kinnevik dubblar sin e-hälsoportfölj: "Stor potential"

Kinneviks vd Georgi Ganev.
Kinneviks vd Georgi Ganev. Foto: Joey Abrait
Under våren har Kinnevik plöjt ner hundratals miljoner kronor i internationella e-hälsobolag. På tre månader har deras sjukvårdsportfölj dubblat sitt värde till över 1,2 miljarder kronor. Den framtida potentialen i sektorn är stor, säger vd Georgi Ganev.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik har på senare tid blivit en flitig investerare inom hälsosektorn. Nu växer riskapitalbolagets portföljvärde inom e-hälsa kraftigt, från 600 miljoner kronor till drygt 1,2 miljarder kronor mellan det första och utgången av det andra kvartalet 2018.

Bolagets vd Georgi Ganev konstaterar att hälsosektorn blivit lite av en nisch för Kinnevik. Aktiviteten i sektorn är hög och den framtida potentialen stor, menar han.

Samtidigt säger han till Di Digital att investmentbolaget letar efter investeringar "hela tiden" och att fokus ligger på onoterade bolag.

”Precis som alla andra säger stämmer jag in i åsikten i att värderingarna är höga”, säger Georgi Ganev.

Läs mer: Kinneviks vd: ”Livongo är en av vinnarna i portföljen” 

Innehaven inom e-hälsa är fördelade på tre utländska bolag. Kinnevik äger 8 procent i den brittiska e-doktortjänsten Babylon Health, som går att likna vid svenska Kry och Min Doktor. Riskkapitalbolaget äger också 20 procent av det amerikanska bolaget Livongo, som tagit fram en ny glukosmätare för diabetespatienter.

I slutet på juni klev Kinnevik också in i New York-baserade Cedar, som utvecklat en betalningsplattform för patientfakturering, med en investering på 141 Mkr mot 8 procent av aktierna i bolaget.

Det mer än fördubblade portföljvärdet inom e-hälsa beror alltså på att Kinnevik deltagit i stora rundor under våren som skickat upp bolagens värderingar. Av det nuvarande värdet på 1,2 miljarder kronor har Kinnevik själva investerat runt 1 miljard kronor.

Bara under årets andra kvartal investerade Kinnevik nästan 800 miljoner kronor i onoterade bolag, spritt mellan olika sektorer.

Är det en investeringstakt ni kommer att hålla framöver?

”Vi hade en hög aktivitetsnivå det gångna kvartalet. Men vi har inte något mål om hur mycket pengar vi ska investera eller att vi ska göra ett visst antal investeringar”, säger Georgi Ganev. 

Läs mer: Kinneviks hälsoapp får hård kritik – missar diagnoser 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer